Nu putea fi aleasă o dată mai potrivită ca Zi naţională a Culturii decât ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.
Iniţiativa Academiei Române ca 15 ianuarie, ziua naşterii lui Mihai Eminescu, să devină Ziua Culturii Naţionale a dobândit sprijinul Parlamentului şi s-a ajuns la votul în temeiul căruia a fost instituită această Zi a Culturii naţionale, menită să trezească conştiinţe, să amintească în fiecare an românilor că ei trebuie să fie o naţiune, şi nu o populaţie!
Suntem astăzi în Uniunea Europeană, dar ne confruntăm cu probleme izvorâte din decalaje istorice şi din abandonarea acestei părţi a continentului timp de aproape o jumătate de veac unui sistem totalitar. Avem cu toţii simţământul că nu suntem încă părtaşi cu drepturi egale la masa comună, mai avem încă drumuri de străbătut până când nu vom mai fi rudele sărace. Pentru a dobândi acest nou statut, trebuie să ne păstrăm conştiinţa naţională, demnitatea şi mândria, şi pe acestea nu le putem găsi decât în păstrarea şi cultivarea culturii naţionale.
Prin Legea nr. 238 / 7 decembrie 2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, România are în calendarul sărbătorilor laice o zi dedicată culturii naţionale. Legea a fost publicată în MO 831/13 decembrie 2010. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va elabora în colaborare cu reprezentanţii organismelor deconcentrate, un ghid anual al manifestărilor dedicate acestei sărbători.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale trebuie să sprijine material si financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătorii. Initiatorii sustin ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene. Astfel, in Spania ziua culturii a fost fixata ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia ziua de nastere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autoritatile din Moldova au hotarat ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.
În expunerea de motive a iniţiatorilor se preciza: "Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional...” Prin aceasta lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.
Centrul Cultural Sighetu Marmației în colaborare cu Centrul de execelență au organizat anul trecut, spectacolul DOR DE EMINESCU pe versuri dedicate marelui poet.
Anul acesta, la 15 ianuarie 2016, de la ora 12,00, în sala de spectacole a Centrului Cultural va avea loc o manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale, care va avea două părți :
Partea I
1. Eminescu şi universul folcloric românesc- eseu
2. Acasă la Eminescu (Ipotești-Botoșani) – proiecție
3. Recital de romanțe pe versuri de M. Eminescu
Partea a II-a
4. Maramureșul păstrător al valorilor culturii naționale.
Costumele populare din subzonele etnografice din Maramureș
5. Recital prezentat de interpreți ai cântecului popular
La organizarea evenimentului își vor da concursul: Centrul Cultural Sighet, Şcoala de artă „Gheorghe Chivu” și Colegiul Național „Dragoș Vodă” - Catedra de Limba și literatura română.