Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului cultural al unei națiuni.

Acţiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversităţii lingvistice şi educaţiei multilingve, ci ajută şi la dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale şi la dezvoltarea solidarităţii bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Evenimentul a fost deschis de dl. Petrețchi Miroslav - președintele Organizației Județene Maramureș, care a salutat și a prezentat, plin de vervă, invitații și cele 14 grupuri artistice venite la Sighetu Marmației.

Despre importanța evenimentului au vorbit Petrețchi Nicolae Miroslav - președintele UUR și prof. dr. Ioan Dorel Todea, invitat de onoare. Pe scena de la Palatul Cultural au evoluat aproape două sute de artiști amatori, de la preșcolari la bunici, de la tineri recitatori, dansatori sau coriști la seniorii consacrați în formații cu peste o jumătate de secol de activitate.

Din programul spectacolului remarcăm excepționala evoluție a vestitul cor din Rona de Sus, ”Vocile Ronei” dirijat de prof. Geta Petreţchi, cor care se apropie de 70 de ani de la înființare precum și înalta măiestrie a dansatorilor veniție din județul Botoșani.

Într-o organizare impecabilă, de la primirea grupurilor artistice și a spectatorilor , la desfășurarea programului artistic, evenimentul a adus bucuria actului artistic de valoare și staisfacția exprimării libere în limba maternă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și