# Primul copil care a beneficiat de terapie

„Am un băiat care suferă de tulburări cu spectru de autism. Are 17 ani. Pe când avea 5 ani am observat că nu vorbește. În perioada aceea nici medicii din România nu prea știau ce este autismul. Am umblat pe la mai mulți medici. La început mi s-a spus că nu este nicio problemă. La 7 ani am mers cu băiatul la Cluj unde i s-a pus diagnosticul. A fost un moment foarte greu pentru familia mea. Nu existau terapii. Am apelat la psihologi. Baiatul meu este primul din Sighet care a beneficiat de terapie pentru autism. Anii au trecut și s-a reușit înființarea la Sighet a unei asociații pentru această categorie de copii. Este un lucru benefic. Regretăm că nu avem un spijin din partea administrației locale. Nu avem un sediu. Am închiriat un spațiu pe care noi îl plătim din banii noștri. Nu ne este ușor, dar continuăm să fim optimiști și sperăm ca optica în ceea ce îi privește pe copiii autiști să se schimbe. Am mers cu băiatul în parc. De el s-au apropiat alți copii. Văzând asta, au venit părinții și au întrebat de ce suferă copilul. Când le-am răspuns au avut o reacție dură și și-au îndepărtat copiii de băiatul meu. Copiii cu autism nu sunt periculoși și nu reprezintă niciun pericol pentru nimeni”, a spus Oana Ilieș.

#Când a aflat de boala copilului, soțul ne-a abandonat

„Am și eu un băiat în vârstă de 11 ani. Eu mi-am dat seama mai devreme, băiatul avea un an și jumătate, că ceva nu este în ordine. Am mers la medicul de familie care mi-a zis că, fiind băiat, copilul meu va începe să vorbească mai târziu. Am consultat și alți medici din Baia Mare și Cluj, care mi-au spus că, din păcate, nu mai poate fi recuperat. Am mers la București unde doamna doctor Raluca Grozăvescu mi-a redat speranța, spunându-mi că, dacă mă implic și voi lucra cu copilul, voi reuși să atenuez suferința acestuia. Îi mulțumesc din suflet pentru sprijinul acordat. Nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trece o familie care are copil cu autism. Când s-a aflat de ce suferă copilul soțul meu mi-a spus să dau copilul la un centru. Am refuzat acest lucru și el, în loc să ne fie alături, ne-a abandonat. Pentru nimic în lume nu aș renunța la copil. M-au ajutat foarte mult părinții. Este foarte important să existe sprijinul familiei. Dacă și alții ne vor ajuta ar fi tare bine. Am trece mult mai ușor peste aceste probleme”, a spus Emanuela P.

# Autismul confundat cu schizofrenia

Filiala Sighet a Asociației „Autism” s-a înființat în anul 2013. Am început cu doi terapeuți. În prezent avem patru, doi psihologi și doi psihopedagogi. Asigurăm asistență de specialitate pentru 27 de copii din întregul Maramureș istoric. Este trist că adesea se confundă autismul cu schizofrenia. Problema cea mai mare constă în lipsa unei susțineri din partea administrației locale. Părinții depun mari eforturi financiare. Plătesc terapeuții , chiria pentru sediu. Deși de anul trecut există o lege prin care primăriile pot plăti terapia pentru copiii cu autism acest lucru nu se întâmplă. Doar Primăria Bocicoiu Mare face acest lucru. Depunem eforturi ca actul educațional pentru această categorie de copii să se îmbunătățească. Majoritatea acestora urmează cursuri în cadrul Centrului școlar de Educație Inclusivă de la Sighet, dar am reușit cu sprijinul doamnei Marcela Pop din cadrul IȘJ Maramureș să avem o clasă de învățământ inclusiv la școala nr. 10. Deschidere am găsit și la Școala Gimnazială “Ioan Mihalyi de Apșa”.

Ce este mai trist constă în faptul că majoritatea mamelor care au copii cu autism își cresc singure copiii, fiind părăsite de soți când se află diagnosticul de care suferă copilul. Mamele, adesea, intră în depresie în acel moment. Empatia la nivelul Sighetului este foarte redusă. Sperăm să reușim să obținem sprijinul administrației locale în a reuși să alinăm suferința acestor copii, a familiilor acestora”, a spus Sebastian Turda, terapeut, coordnator Filiala Sighet a Asociației “Autism”.

Situația familiilor cu copii autiști a ajuns și în atenția Consiliului Local Sighet.

„Cunosc acest aspect. și copiii cu autism sunt ai noștri, fac parte din societatea noastră. Trebuie să fim receptivi la problemele acestora și să lăsăm deoparte ideile preconcepute despre aceștia. Ne-a fost solicitat sprijinul pentru găsirea unui spațiu. Din punctul meu de vedere autoritatea locală trebuie să le ofere în mod gratuit un spațiu ca să nu fie nevoiți să închirieze unul. Este trist că nu s-a reușit găsirea unui spațiu’’, a spus Dana Onița Ivașcu, consilier local.

La despărțire de mamele a căror copii suferă fără să aibă nicio vină, observ pe chipurile care exprimă drama prin care trec și o rază de speranță că se poate produce o schimbare profundă în societate și că vor fi ajutate în eforturile de a-și crește copiii într-un climat de toleranță și înțelegere.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și