Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2012 ca Ziua Internațională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radio (WRD).
Radioul este un mijloc puternic de celebrare a umanității în toată diversitatea sa și constituie o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne cel mai consumat mediu. Această capacitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate modela experiența diversității unei societăți, poate sta ca o scenă pentru ca toate vocile să vorbească, să fie reprezentate și auzite. Posturile de radio ar trebui să deservească comunități diverse, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea publicului în organizațiile și operațiunile lor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Radio 2021 (WRD 2021), UNESCO solicită posturilor de radio să sărbătorească a 10-a aniversare a acestui eveniment și cei peste 110 ani de radio.
Această ediție a WRD este împărțită în trei subteme principale:
EVOLUȚIE (linkul este extern). Lumea se schimbă, radioul evoluează.
Această subtemă se referă la rezistența radioului, la durabilitatea acestuia;
INOVAȚIE (linkul este extern). Lumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează.
Radio a trebuit să se adapteze noilor tehnologii pentru a rămâne un mijloc de mobilitate accesibil oriunde și tuturor;
CONEXIUNE (linkul este extern). Lumea se schimbă, radioul se conectează.
Această subtemă evidențiază serviciile radio pentru societatea noastră - dezastre naturale, crize socio-economice, epidemii etc.
Toate materialele nu conțin drepturi de autor și pot fi folosite pentru a promova Ziua Mondială a Radio-ului.
en.unesco.org/