Producția de aproximativ 200 de tone a fost abandonată de șoferi, după ce angajații magaziei au prelevat probe și au descoperit frauda.

Cultivarea acestei plante este interzisă pentru consum de către Uniunea Europeană. Soia modificată genetic poate afecta atât organismul uman, cât și biodiversitatea, spun specialiștii.

Inspectorii Direcţiei Agricole din Bihor au aflat de existenţa unui transport de soia modificată genetic, care venea din zona Moldovei încă de săptămâna trecută. Ieri au fost anunţaţi de angajaţii bazei de recepţie că toate cele şase camioane, au fost pline cu boabe din acest soi.

Laborantă: „Uitaţi, aicea sunt toate testele de la maşinile respective. Toate arată puţin a doua linie, ca să fie pozitive”.

Pe actele de însoţire a mărfii era trecută soia nemodificată genetic. Dacă transporturile ar fi fost descărcate şi amestecate cu celelalte cereale din depozit, toate ar fi fost compromise.

Nicolae Hodișan - Direcția Agricolă Bihor: „ Documentele de însoţire trebuiau să identifice, în mod expres, că soia este modificată genetic”.

Soia modificată genetic este rezistentă la un erbicid puternic şi astfel, recoltele din această plantă sunt mult mai sigure şi mai bogate, dar şi mai uşor de întreţinut. Iar profitul este unul mult mai mare.

Uniunea Europeană interzice de aproape 15 ani cultivarea soiului modificat genetic în ţările comunitare, iar specialiştii avertizează că această plantă dăunează corpului uman, dar şi biodiversităţii.

Nicolae Hodișan - Direcția Agricolă Bihor: “Se iau măsuri preventive pentru a nu pierde de sub control acea modificare genetică”.

Mihai Budai - specialist agronom: „Aceste gene, care duc la rezistenţă la clifosat acid, ar duce la, în corpul uman, la posibile probleme cancerigene”.

Acum, poliţiştii încearcă să dea de urma şoferilor care au lăsat tir-urile cu cereale în curtea depozitului şi care acum nu mai sunt de găsit.

Lenuța Ardelean - inspector Direcția Agricolă Bihor: “Firma a lăsat camioanele, fără să le descarce”.

Toată cantitatea de soia modificată genetic, urmează să fie incinerată, iar firma care a încercat să o comercializeze, să fie amendată cu suma de 50.000 de lei.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și