Cercetătorii de la Universitatea din Lund au descoperit o cantitate mare de toluidină - substanţă interzisă în Uniunea Europeană -, în sângele coafezelor, mai cu seamă în cazul celor care aplicau vopsele permanente în culori deschise şi a celor care foloseau produse pentru ondularea permanentă a părului, conform dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul au avertizat că unele produse cosmetice pentru păr, cu o compoziţie complexă, ar putea conţine încă toluidină, interzisă în Uniunea Europeană la începutul anilor `90, întrucât ar putea cauza cancer de vezică.

Cercetătorii au măsurat nivelurile a opt substanţe cancerigene, inclusiv toluidina, din sângele a 295 de coafeze, a 32 de persoane care folosesc în mod regulat vopselele de păr şi a unui număr de 50 de persoane care nu au folosit vopsele sau produse pentru ondularea permanentă a părului timp de 12 luni.

Persoanele care folosiseră în mod regulat acest tip de produse - săptămânal pentru coafeze şi lunar pentru utilizatorii casnici - prezentau un nivel mai crescut de toluidină în sânge, fiind expuse astfel unui risc mai crescut de cancer de vezică.

"Credem că există un anume grad de contaminare în procesul de producţie, pe care trebuie să îl investigăm. (...) La sfârşitul anilor `70, au existat substanţe cancerigene în vopselele de păr care, ulterior, au fost interzise. Este important să reducem cât mai mult posibil expunerea la substanţe cancerigene", a spus Gabriella Johansson, de la Universitatea Lund din Suedia.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și