COD ROȘU || + + + vijelii distructive + + +

🕗 1 august, ora 19 - 1 august, ora 23
📌 zone din județele Bihor, Satu-Mare, Maramureș
ATENȚIE ⚠️ În orele serii, se vor semnala intensificări puternice ale vântului, local vijelii cu caracter DISTRUCTIV, cu rafale de 90-110 km/h.

✅ Dacă sunteți afară în momentul în care se observă iminența furtunii, adăpostiți-vă într-un loc SIGUR cât mai rapid posibil (magazin, scară de bloc etc.).
✅ Evitați parcarea mașinilor sub arbori.
✅ Păstrați-vă calmul până la domolirea vijeliei.

Local, se vor semnala și averse, însoțite de descărcări electrice și, cu precădere în județele Satu-Mare și Maramureș, izolat grindină de medii sau MARI dimensiuni.

🟧 COD PORTOCALIU

🕗 1 august, ora 18 - 2 august, ora 04
📌 Crișana, Maramureș, local nord-vestul Transilvaniei și al Moldovei
Vor fi vijelii, rafale ale vântului de 75-85 km/h, iar local averse, descărcări electrice și izolat grindină de dimensiuni mici și medii.

🟨 COD GALBEN
🕗 1 august, ora 17 - 2 august, ora 08
📌 jumătatea nord-vestică a țării

Seara și în cursul nopții, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta prin intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 55-70 km/h, averse, descărcări electrice și izolat căderi de grindină. Local, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp (mm).

- - - Context sinoptic și mezoscalar. Explicații - - -

Pe parcursul zilei de astăzi, 1 august, transportul de aer fierbinte și uscat - cu un gradient termic vertical deosebit de ridicat (8-9.5°C/1000 m) -, se intensifică, astfel încât temperaturile maxime din nord-vestul teritoriului vor atinge frecvent 34-37°C.

Curentul jet poziționat deasupra zonei de nord-vest a țării noastre va asigura o dinamică deosebită, ce se traduce prin valorile ridicate ale forfecării vântului: 20-30 m/s în stratul 0-6 km și 12-18 m/s în primii 3 km.

Apropierea unui front rece ondulat dinspre zona Ungariei, asociat cu prezența unui “dry-line” (zonă cu umezeală foarte scăzută) vor reprezenta elementele declanșatoare ale fenomenelor, după-amiaza târziu și seara. Indicele DCAPE (energia potențială disponibilă în zona curenților descendenți) cu valori remarcabile, 900-1200 J/kg, este un indicator foarte bun pentru gradul ridicat de severitate al vijeliilor.

După cum aminteam, profilul inferior al troposferei (sub 3000 m) va fi caracterizat de un aer foarte uscat, ceea ce va conduce la o răcire evaporativă intensă. Cu alte cuvinte, când precipitațiile ajung, în traseul lor spre sol, în acest strat de aer uscat, se vor evapora parțial, masa de aer se va răci brusc și va intra într-o descendență violentă până la nivelul solului, unde la impactul cu temperaturile ridicate (30-32°C), foarte probabil va genera rafale puternice de vânt, ce pot depăși uneori 100 km/h.

În nord-vestul extrem - zona județelor Satu-Mare și Maramureș - valorile parametrilor convectivi, în special CAPE, vor fi mult mai ridicate (1200-1800 J/kg) decât în restul zonei de interes, astfel încât, în combinație cu forfecarea puternică a vântului pot favoriza formarea unei structuri supercelulare, capabilă să producă, izolat, grindină de dimensiuni MARI.


Preluare: Severe Weather Alert - România

ALERTĂ METEO - COD ROȘU de vijelii puternice, rafale > 90-100 km/h, local averse și izolat grindină în zone din Bihor, Satu Mare și Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și