Impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, din care sigur se scad investițiile și accizele. Ei, bine, asta înseamnă costuri pentru aceste firme și este de așteptat că măcar parțial aceste costuri să fie transferate clientului final, adică nouă, prin prețuri mai mari pentru produsele acestor companii.

Statul vrea să obțină mai mulți bani din ianuarie și de la bănci. Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Și aici, același lucru, costurile vor fi transferate total sau parțial clienților.

Iar asta înseamnă comisioane mai mari, mai toate băncile deja au anunțat aceste creșteri, altele o să o facă în curând. Și dacă statul acționează cumva indirect prin aceste masuri că să ne umble în buzunare, de la 1 ianuarie o face și direct, prin majorarea TVA într-o pentru o serie de servicii și produse.

De exemplu, băuturile nealcoolice cu arome sau zahăr. Pentru produsele de tip suc care conțin zahar adăugat.

Serviciile de restaurant, de catering şi activităţile de cazare hotelieră vor avea din nou modificată cota de TVA.Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, cota de TVA pentru acesta va fi de 9 %, în loc de 5%. Taxa pe valoare adăugată va fi majorată și pentru abonamentele la sala de antrenamente de exemplu.

Se vor schimba lucrurile și pe piață imobiliară. Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.

Tot de la 1 ianuarie cresc accizele pentru tutun și alcool. Tot începutul de an va fi cu calcule noi pentru sute de mii de angajați. Și asta pentru că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

Trăgând linie, statul vrea prin toate aceste măsuri să facă rost de 20 de miliarde de lei. De ce? Pai, când statul da cu o mana, ia cu o alta. Pentru că …știți deja, statul suntem noi. Și mai trebuie spus un lucru pe care să îl rețineți pentru anul viitor. Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%. Cred că ar trebui să încadrăm măsură la capitolul vești bune, alături de bonurile de vacantă și cele pentru mâncare.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și