Principala recomandare din partea specialiştilor atunci când mergi la picnic este să nu laşi alimentele – nici produsele de origine animală, nici legumele şi fructele – să stea mult în soare. Sub acţiunea căldurii solare puternice, în alimente iau naştere şi se înmulţesc necontrolat o serie de germeni, cum sunt Salmonella, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, ale căror toxine ne îmbolnăvesc într-un timp scurt.

Pe de altă parte, este vorba despre o altă categorie de factori cancerigeni, aminele heterociclice, care sunt generate în carne sub acţiunea căldurii extreme.

7 reguli pentru a limita riscurile

1. Nu lăsa carnea să se înnegrească. O regulă mai greu de urmat de către fanii fripturii bine făcute, cu o crustă uşor carbonizată, dar care ne protejează de riscul major pe care-l presupune consumul de carne arsă pe grătar: cancerul de colon. De fapt, ambele extreme trebuie evitate, recomandă specialiştii: carnea să nu fie nici incomplet gătită, pentru că există riscul toxiinfecţiilor, nici prea arsă.

2. Grăsimile, la minimum. O altă metodă de a reduce riscul formării substanţelor cancerigene la minimum este să foloseşti carne macră, cu cât mai puţină grăsime, şi să elimini pielea de pe pulpele şi de pe pieptul de pui.

3. Preferă peştele pe grătar. În general, peştele conţine mai puţină grăsime decât alte tipuri de carne, ceea ce îl face varianta de preferat pentru reducerea nivelului de hidrocarburi aromatice policiclice. În plus, peştele se găteşte repede, aşa că nu trebuie să stea mult pe grătar.

4. Găteşte parţial înainte carnea care se prepară greu. Cu cât temperatura la care se pregăteşte carnea pe grătar este mai mare şi cu cât timpul de preparare este mai lung, cu atât riscurile sunt mai mari. De aceea, prepararea parţială a cărnii, mai ales atunci când este vorba despre porc, de exemplu, poate limita riscurile grătarului asupra sănătăţii. Poţi pune carnea la cuptor câteva minute, la o temperatură medie. Astfel, când o vei pregăti pe grătar, va fi gata într-un timp mai scurt şi, în plus, vei evita ca rezultatul să fie o bucată de carne arsă la exterior şi crudă la interior.

5. Curăţă riguros şi unge grătarul cu ulei. Înainte de a-l folosi (dar şi după ce îl foloseşti), grătarul trebuie să fie curăţat riguros, astfel încât să nu aibă urme de arsuri de la grătarele anterioare. Una dintre greşelile pe care mulţi dintre noi le fac este ungerea grătarului cu slănină, pentru că efectul este acelaşi ca atunci când se scurge grăsimea din carne pe foc: degajarea de hidrocarburi policiclice cancerigene. Cel mai bine este să ungi grătarul cu ulei.

6. Redu temperatura. Pentru ca friptura să nu se gătească la o temperatură prea mare, redu temperatura fie prin răspândirea cărbunilor în lateralele grătarului (şi poziţionând carnea astfel încât să nu fie fix deasupra cărbunilor), fie prin ridicarea grătarului la distanţă de sursa de căldură cu ajutorul unor cărămizi, de exemplu.

7. Marinează puiul înainte. O echipă de chimişti din cadrul Laboratorului Naţional Lawrence Livermore din California, SUA, a constatat în urma unui studiu că marinarea cărnii de pui înainte de a o prepara pe grătar reduce considerabil nivelul substanţelor nocive din produsul finit. Astfel, spun ei, puiul ar trebui ţinut într-un ameste de ulei de măsline, oţet de mere, usturoi, muştar, suc de lămâie, sare şi zahăr brun câteva ore înainte de prepararea pe grătar. Astfel, nivelul substanţelor cancerigene din friptura de pui scade cu aproximativ 90%, susţin specialiştii americani. Deşi nu au o explicaţie sigură, chimiştii cred că marinata foloseşte pe post de barieră între carne şi sursa de foc, atunci când se găteşte, formând o crustă care protejează friptura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și