"A fost o adevărată bucurie să fim împreună în aceste zile, în inima cetăţii, unde strămoşii noştri, ai celor care sunt parte a comunităţii maghiare şi catolice au pus piatră pe piatră mai bine de 700 de ani. De la biserica pe care am avut-o şi am numit-o Sfântul Ştefan, am avut din truda strămoşilor noştri biserica Sfânta Ecaterina, Sfântul Martin şi, de 300 de ani, Biserica Sfânta Treime, cea care este astăzi într-un fel Catedrala oraşului nostru. După foarte mulţi ani, poate prea mulţi ani, de când gustăm libertatea, am putut anunţa o veste extrem de aşteptată de comunitatea maghiară, făcând un exerciţiu de normalitate, o reparaţie morală pentru cei care au construit oraşul, pentru cei care alături de români, germani, alături de evrei au fost coloana vertebrală a comunităţii noastre. Părinţii şi bunicii celor prezenţi, care au construit şcoala lipită de Biserica Sfânta Treime şi care, de 30 de ani, a stat aşteptându-i sau mai bine spus, pentru care comunitatea maghiară a aşteptat să se facă dreptate", a spus Cătălin Cherecheş, într-o postare pe Facebook.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Baia Mare a oferit medalia de excelenţă cantorului Czoll Ernő care s-a dedicat 30 de ani comunităţii maghiare.

"În numele meu şi al Consiliului Local al Municipiului Baia Mare i-am oferit o medalie de excelenţă în semn de apreciere pentru toţi anii în care s-a dedicat, a muncit şi a pus foarte mult suflet în activitatea sa. Am oferit această medalie de excelenţă, din partea comunităţii noastre, cantorului Bisericii Sfânta Treime, domnului Czoll Ernő căruia îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru comunitatea noastră, în special pentru tinerii catolici maghiari", a spus Cătălin Cherecheş.

De asemenea, edilul a oferit Prea Sfinţitului Eugen (Jenő) Schönberger, Episcopului diacezei Romano-Catolice, simbolul oraşului Baia Mare, o machetă a Turnului Ştefan, important monument istoric vizitat de turiştii români şi străini, situat în centrul vechi al oraşului.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și