„Datorită unei petiții înaintate în luna februarie 2021 Prefectului și Presedintelui Consiliului Județean Maramureș de către un număr mare de locuitori ai comunei Băiuț cu privire la tăierile ilegale de pădure, a fost sesizată Garda Forestieră. Au fost făcute 22 de deplasări în teren și a fost întocmită o notă de constatare finală. Șeful Ocolului silvic Ciumești, Nuna Cristian ne-a prezentat o evaluare a pagubei pentru cele peste 200 de cioate în valoare aproximativă de 140.000 lei. În toată această perioadă, pădurarii Ocolului silvic Ciumești aveau obligația să scoată materialul lemnos din rampă la vânzare, prin transmiterea stocurilor in aplicația SUMAL 2, aplicatie obligatorie din februarie 2021. Ca urmare a administrării păguboase a pădurii comunale, Consiliul Local Băiuț a hotărât rezilierea contractului de administrare cu Ocolul silvic Ciumești Satu Mare și revenirea în administrare a pădurii comunale la Direcția silvică Maramureș, respectiv la Ocolul silvic Strâmbu Băiuț, care a administrat-o până la finalul anului 2013”, anunță Primăria Băiuț.

Autoritățile locale spun că până la preluarea în administrare totală de către Ocolul silvic Strâmbu Băiuț, răspunderea revine Ocolului Ciumești. Acțiunea de predare primire este în curs de derulare, fiind întocmită note de constatare: „Din informațiile primite de la pădurarii Ocolului Strâmbu Băiuț, s-au mai constatat un număr de 58 de cioate nemarcate. De toate aceste prejudicii sunt răspunzători cei doi pădurari ai Ocolului Ciumești, Ungur Adrian și Dolca Vasile. Pădurea se administrează în regim silvic, prin lege, de către ocoale silvice, primăria neavand competențe legale in domeniu. Pădurarii emit avize pentru lemnele aflate in rampă prin acea aplicație SUMAL 2, nu funcționarii din primărie. Dar din păcate, lemnele putrezesc în rampă, noi nu avem lemne de foc”.

Primăria Băiuț deține suprafața de 1608,9 ha, suprafață aflată sub contract de servicii silvice cu ocolul silvic sătmărean din anul 2013 și până acum. O.S Salcîmul. Vă reamintim că în perioada 22.03.2021–22.04.2021 s-au identificat un număr de 217 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept.


Preluare: ZiarMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și