Ministerul Apărării a confirmat că marţi seară au fost găsite în Tulcea bucăți ce par a fi de dronă. Pentru moment, nu este clar dacă a fost un atac direct sau un ricoșeu. Analişti străini au geolocalizat încă de marţi seară imaginile publicate de ucraineni şi au ajuns la concluzia că în dimineața zilei de 4 septembrie "foarte probabil o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană". Este vorba de atacul asupra portului Izmail din noaptea de duminică spre luni.
Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Informaţia a fost confirmată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Antena 3 CNN. "În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă", a declarat, miercuri, ministrul Tîlvăr în timpul unei vizite în judeţul Tulcea.
Potrivit unor surse guvernamentale, bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail. Conform acestora, bucata se află la 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.
MApN: Elemente care ar putea aparţine unei drone, descoperite în Deltă
Elemente care ar putea aparţine unei drone au fost descoperite în Deltă, iar provenienţa acestora va fi investigată, ministrul Apărării Naţionale se află la faţa locului, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu pentru Agerpres. Ministrul Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu şi şeful Forţelor Aeriene Române, Viorel Pană au fost la Ceatalchioi şi se îndreaptă spre Chilia Veche.
Potrivit lui Spînu, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă, dar o investigaţie se va defăşura, pentru a afla provenienţa dronelor. Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România. În acest context au loc discuţii privind întărirea posibilităţii de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian din zonă.
Deşi ieri ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis au negat cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România, experţi străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au concluzionat că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în interiorul României (membru NATO). Ei adaugă însă că drona a fost cel mai probabil lovită şi sau deviată de apărarea ucraineană. Prin urmare nu ar fi vorba de un atac intenţionat sau o greşeală din partea ruşilor.
Preluare: Observatornews.ro