Bebelușii simt stresul înainte de a se naște: viitoarele mame pot transmite această îngrijorare fetusului, iar modul în care acesta îl exprimă este să-și atingă fața cu mânuțele, notează acest studiu. Este suficient să se vadă poza prezentată de studiu, care arată un bebeluș cu pumnul strâns la gură, într-un gest ce pare de preocupare.

Pentru acest studiu au fost realizate ecografii în 4D, cu ajutorul cărora au putut fi observați 15 bebeluși și au fost înregistrate 342 de gesturi în care ei își duceau mânuțele la față. Aceste concluzii sunt o dovadă că stresul matern poate avea efect temporar asupra fetusului, astfel încât se recomandă pe cât posibil să fie evitat, explică cercetători de la universitățile Durham și Lancaster, a căror cercetare a fost publicată de revista Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition.

Imaginile înregistrate cu ajutorul ecografiilor 4D au fost luate în patru etape diferite, între săptămâna 24-a și 36-a de sarcină. De asemenea, mamele au fost întrebate la cât stres au fost supuse în săptămânile scurse între ecografii. Potrivit cercetătorilor, cu cât stresul suferit de mamă este mai mare, cu atât este mai mare frecvența cu care bebelușii lor își ating fața cu mâna stângă.

Cum majoritatea populației este dreptace, autorii s-au gândit că și bebelușii trebuie să respecte această tendință. Procentul mare al gesturilor cu mâna stânga, observat la bebelușii ale căror mame au fost supuse stresului, i-a determinat să concluzioneze că stresul matern induce acest comportament la bebelușii studiați.

"Descoperirile noastre sugerează că viitoarele mame ar trebui să înceteze din timp munca stresantă pe care o fac, să se înscrie la programele de relaxare prenatală și să implice întreaga familie în această perioada prenatală", notează medicul Nadja Reissland, de la departamentul de Psihologie de la Universitatea din Durham și principala autoare a studiului.

Cercetătoarea a dorit să clarifice că faptul că fetușii își ating fața cu mâna stângă nu înseamnă neapărat vor fi stângaci după ce se vor naște. "Ceea ce arată studiul nostru este că fetușii resimt stresul mamei și că ei îl exprimă în acest mod", explică ea.

Cercetări prealabile au demonstrat că stresul în timpul sarcinii duce la creșterea nivelului de cortizol — hormonul stresului — la mame, fapt ce ar putea altera preferința pentru mâna stângă sau dreapta a bebelușului. Vor fi necesare și alte studii pentru a determina nivelul de cortizol la bebelușii nenăscuți și a vedea în ce măsură le influențează acesta dezvoltarea ulterioară, conchide ABC.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și