Judecătoria Sectorului 1 a decis, miercuri, condamnrea la 3 ani de închisoare cu executare pentru Dan Diaconescu. La ultimul termen de judecată, procurorul anticorupţie a cerut nouă ani de închisoare pentru Diaconescu, informează Realitatea TV.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
În acest dosar, patronul OTV, Dan Diaconescu, şi colaboratorii săi Doru Pârv şi Ghezea Mitruş sunt judecaţi pentru şantajarea unor persoane, de la care ar fi cerut importante sume de bani pentru a nu difuza reportaje TV compromiţătoare cu ele.
În 21 octombrie 2010, Diaconescu, Pârv şi Mitruş au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primar pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.
"Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri", susţine DNA.
Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, "scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu".
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii "Semnal de alarmă" difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.
"Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent", potrivit procurorilor DNA.
Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara.
Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul Bucureşti admiţând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanţa a dispus în cazul lui Pârv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
"Pentru recuperarea sumelor obţinute prin şantaj a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din municipiul Arad al lui Doru Pârv, până la concurenţa sumei 30.000 de euro si 42.000 de lei", potrivit DNA.
Săptămâna viitoare, Dan Diaconescu este aşteptat să semneze contractul cu reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), după ce a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8 la sută din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Preluare: realitatea.net