Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins (Maryland) au determinat că diabetul apărut la vârsta medie accelerează îmbătrânirea cerebrală cu aproximativ cinci ani. Astfel, o persoană de 60 de ani care este diabetică suferă declinul cognitiv al unei persoane sănătoase în vârstă de 65 de ani, notează studiul.

Scăderea memoriei și a altor funcții cognitive este puternic legată de progresia demenței. Este vorba de o pierdere a capacităților mentale suficient de importantă pentru a interfera cu funcționarea cotidiană a persoanelor, relevă cercetătorii în studiul apărut în revista medicală americană Annals of Internal Medicine.

"Învățămintele pe care le putem trage sunt că, pentru a avea o sănătate bună la 70 de ani, este necesară o alimentație sănătoasă și realizarea de exerciții fizice la 50 de ani", recomandă Elizabeth Selvin, profesor adjunct de epidemiologie la universitatea Johns Hopkins.

Pierderea în greutate cu 5 — 10% poate împiedica apariția diabetului, este de părere experta. Un nivel prea ridicat al zahărului în sânge poate afecta țesuturile și sistemul vascular al organismului, reamintește ea, subliniind că diabetul poate duce la orbire, afectează rinichii și extremitățile nervoase.

Cercetătorii au folosit datele provenite de la un studiu privind "riscurile aterosclerozei în diferite grupe de populație, care a început în 1987 și la care au participat 15.792 de persoane, cu vârstă medie, din Maryland, în North Carolina, Minnesota și Mississippi.

Demența, în special boala Alzheimer, implică anual costuri de 159 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări din anul 2010. Această rată ar trebui să crească cu 80% până în 2040 odată cu îmbătrânirea populației.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și