Eveniment de talie națională - Vernisajul Expoziției naționale de artă plastică a copiilor „CUM E DATINA STRĂBUNĂ”, în sala de expoziții temporare „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
Sunt expuse peste 200 lucrări de artă plastică (pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie), din 41 de instituții școlare din județ și din țară, majoritatea palate și cluburi ale copiilor la care s-au alăturat: Şcoala cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice, Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinad”, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Școala Gimnazială „George Coșbuc”, din Sighetu Marmație; Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare și Școala Gimnazială din Câmpulung la Tisa.
Curatorul expoziției - prof. Daniel Todea, director Clubul copiilor -prof. Vasile Iusco.
Expoziția este o continuatoare a celor organizate începând cu anul 1973 în cadrul Festivalului Datinilor de iarnă „MARAMAȚIA”, având la începuturi ca organizator pe prof. Andras Csaba de la Casa Pionerilor.
Clubul copiilor din Sighetu Marmației asigură cursuri în cadrul cercului de desen și artă plastică (gratuit) pentru copiii și adolescenții din învățământul sighetean.
Expoziția deschisă recent, având ca organizator pe prof. Daniel Todea (absolvent cu masterat al Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca- Pedagogia Artelor Plastice si Decorative), este la al treilea an ca formă de organizare cu participarea palatelor și cluburilor copiilor din alte județe, din oraș și din Baia Mare, fiind una din cele mai mari din țară!
La vernisaj a luat cuvântul: Liviu Tămaș - reprezentantul Cabinetului primarului, Dana Onița Ivașcu - viceprimar, protopop Vasile Aurel Pop, consilier Nicușor Iuga, prof. Ioan Munteanu - artist plastic, prof. dr. Ioan Dorel Todea, prof. Vasile Iusco, directorul Clubului Copiilor și curatorul expoziției, prof. Daniel Todea.
Evenimentul are loc în contextual aniversării a 70 de ani de la înființarea Clubului Copiilor din Sighetu Marmației și 50 de ani de activitate a Ansamblului „MUGURELUL”, laureat a numeroase concursuri din țară și din străinătate.
Cu acest prilej a fost lansată și o publicație care cuprinde un scurt istoric al Clubului Copiilor (fosta Casa a pionerului), evocări din partea foștilor directori, profesori, colaboratori, imagini din activitatea instituției
Articol scris de prof. dr. Dorel Todea