Experții americani s-au bazat atunci pe datele existente referitoare la sezonul de gripă, susținând că puterea coronavirusului va scădea în vară, dar că în toamnă va exista un al doilea val de infecții, mult mai sever.

Însă, experți epidemiologi spun acum că lucrurile nu stau chiar așa.

Expert: “Acum vedem că nu există valuri”

Unul dintre experții care a realizat previziunile din aprilie a declarat că nu mai crede în teoria valurilor. În schimb, el caracterizează pandemia drept “un incendiu de vegetație” care doar continuă să ardă.

“Nu există nicio dovadă că va exista o scădere a cazurilor. Va continua să ardă fierbinte, ca un foc de pădure în căutarea combustibilului uman”, a declarat pentru Business Insider epidemiologul Michael Osterholm.

Cele trei scenarii ale pandemiei de Covid-19

Osterholm, care lucrează la Centrul de cercetări pentru boli infecțioase din Minnesota, a ajutat la realizarea raportului din aprilie, care previziona cum ar putea arăta un al doilea val de infecții cu coronavirus, în toamna anului 2020. La vremea respectivă, expertul considera că este cel mai probabil dintre cele trei scenarii posibile.

Scenariul celui de-al doilea val s-a bazat în parte pe evoluția pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și de gripă H1N1 din 2009.

Al doilea scenariu privind pandemia de Covid a sugerat că primul val de infecții cu COVID-19 ar putea fi urmat de vârfuri și văi mai reduse ca intensitate în perioada verii, dar și după.

Cel de-al treilea scenariu previziona o “descreștere lentă” a transmisiei comunitare și cazuri noi după vârful de infecții din primăvară.

Coronavirusul nu respectă niciun tipar


Însă, în realitate, pandemia de Covid-19 nu pare să urmeze vreunul dintre cele trei scenarii.

″În aprilie, încă încercam să aflăm dacă ne aflăm în fața unei pandemii cu valuri, în care se poate observa o creștere mare a cazurilor, apoi o scădere, apoi un al doilea val, mai mare, din motive care nu țin neapărat de comportamentul uman - ceea ce istoric s-a întâmplat în alte pandemii cu virusuri gripale”, a explicat Osterholm.

În schimb, a adăugat el, pandemia de Covid-19 seamănă mai mult cu ”un incendiu de lungă durată”.

“Acum vedem că nu există valuri. Pandemia pare să fie un incendiu pe termen lung, deci ne aflăm acum în fața unui scenariu cu arderi rapide, cu vârfuri și văi în diferite locații la intervale diferite de timp”, a mai spus Osterholm.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, susține că pandemia va fi probabil ”un val foarte mare”.


Preluare: stirileprotv.ro

Experții nu mai cred în teoria valurilor de coronavirus. Cele 3 scenarii ale pandemiei de Covid-19

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și