Numele acestei ultime luni pline a primăverii, care este uneori și prima lună plină a verii, nu are nicio legătură cu aspectul sau culoarea lunii. Luna căpșună și-a primit numele de la triburile nativilor americani „pentru a marca coacerea căpșunilor «June-bearing», care sunt gata să fie culese”, potrivit The Old Farmers Almanac, care notează: „Pe măsură ce florile înfloresc și fructele timpurii se coc, iunie este un moment de mare abundență pentru mulți”.

Unele persoane ce privesc luna sunt mai norocoase

În acest an, potrivit NASA, unii privitori ai lunii vor avea parte de un răsfăț suplimentar. Persoanele din Argentina și din zonele de fus orar Atlantic Daylight Time „spre est, în restul Americii de Nord, Europa, Africa, Asia și Australia, până la Linia Internațională a Datelor din mijlocul Pacificului” vor vedea Antares, cea mai luminoasă stea din constelația Scorpius, la câteva grade în dreapta Lunii.

Mai mult, sâmbătă, la lăsarea serii, vor fi expuse două planete impresionante. „Putem vedea Venus apunând în vest”, a declarat Mike Hankey, manager de operațiuni pentru American Meteor Society, prin e-mail. „Aceasta va apărea ca o «stea foarte strălucitoare» în apropierea orizontului. Este cel mai strălucitor obiect de pe cer, alături de Soare și Lună. Marte este, de asemenea, vizibil chiar lângă Venus și poate fi văzut la lăsarea întunericului și va arăta ca o stea roșiatică slabă în stânga sus a lui Venus.”

Luna plină și tradițiile lunii iunie

Oamenii din alte regiuni au dat, de asemenea, lunii iunie nume care reprezintă obiceiurile lor sezoniere sau culturale – cum ar fi luna de miere a europenilor, deoarece luna iunie „a fost în mod tradițional luna căsătoriei și este numită chiar după zeița romană a căsătoriei, Juno”, potrivit The Old Farmers Almanac.

Pentru credincioșii hinduismului, această lună și cele trei zile în care apare plină marchează Vat Purnima, când femeile își demonstrează dragostea pentru soții lor „legând un fir ceremonial în jurul unui arbore banyan”, potrivit NASA.

Luna plină căpșună nu este ultima șansă de a surprinde un eveniment ceresc interesant în acest an. Iată care sunt lunile pline, eclipsele și ploile de meteoriți pe care trebuie să le urmăriți până la sfârșitul anului 2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și