Astfel, începând din luna iulie 2021 şi până la data de 30.09.2021 au fost identificaţi un număr de 24 de membri ai grupării infracţionale, dintre care doi cetăţeni iranieni, patru cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani, aceştia punând bazele grupului infracţional organizat cu scopul de a facilita trecerea ilegală a unor migranţi de origine afgană.

Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona de frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre şi conduse pe raza municipiului Timişoara, unde fie erau cazate în apartamente închiriate, fie debarcate în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti.

Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că persoanele implicate, erau extrem de bine organizate, cu atribuţii precis delimitate.

Din cercetările efectuate a rezultat că migranții care reuşeau să achite preţul solicitat de organizatori, respectiv între 500-15.000 de euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timiş, Arad, şi Hunedoara, erau transportaţi de către cetăţeni români în maxim trei zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităţilor Ilia, Chizătău, Şuştra, Giarmata, Şagu, Pecica şi centura ocolitoare Lugoj, unde organizatorii se ocupau de identificarea autotrenurilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranţi.

Activitatea infracţională a fost structurată pe trei paliere:

Segmentul de finanţare era asigurat de către liderii grupării care aveau rolul de a încasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranţi care acţionează pe filiera Turcia-Serbia, sume de bani care erau folosite pentru organizarea reţelei pe teritoriul României. În acest sens, aceștia se deplasau de la Bucureşti la Timişoara, achitând cheltuielile ocazionate de traficul de migranţi, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcărilor) care efectuau activităţile de transfer şi introducere în tiruri. La rândul lor, organizatorii afgani ai parcărilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport către șoferii de taxi.

Segmentul de organizare a activităţilor infracţionale în parcări, era asigurat de patru cetăţeni afgani, pentru fiecare parcare, ce iniţial acţionau doar în parcarea alocată.

Segmentul de transport intern ce era asigurat de către cetăţeni români, șoferi de taxi.

Membrii grupului infracțional au derulat în mod continuu, începând din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment, fiind identificate un număr de 53 de acte infracţionale.

Percheziţiile sunt în curs de desfăşurare, la audieri urmând a fi aduse, în baza mandatelor de aducere, un număr de 27 de persoane. Produsul infracţional total este estimat la valoarea de 500.000 de euro.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Departamentului de Procuratură Publică Traunstein-Germania, fiind delegaţi patru poliţişti să asiste la percheziţii şi audieri, D.C.C.O Bucureşti, I.T.P.F Oradea, B.O.S Timişoara, D.O.S Bucureşti, I.P.J Timiş, Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și