Vă invităm vineri, 10 noiembrie 2023, ora 15.00, la inaugurarea Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate. Lansat sub egida Muzeului Național al Literaturii Române, la sediul muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8, Centrul reprezintă un demers inovator care se lansează în premieră în România.
Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate include conceptul de școală de benzi desenate ,,European School of Comics” cu materiale de învățare, predare și evaluare prin benzi desenate, precum și un laborator de cercetare care își propune să studieze rolul, impactul și evoluția folosirii benzii desenate în educație.
Participanții vor învăța o modalitate excelentă de a aplica textul multimodal de la școală și vor descoperi etapele de realizare a benzii desenate într-un mediu în care să se simtă încrezători și inspirați pentru a-si explora potențialul, a-și dezvolta abilitățile creative, imaginația, modul de comunicare și scrierea creativă. La ateliere se vor dezbate subiecte din literatură și nu numai, sub formă de benzi desenate și romane grafice, prin metoda B.D.A.S. (Banda Desenată Aplicată la Școală). Totodată, se va aborda și banda desenată în arta digitală și publicitate.
,,Prin centrul nostru dorim să oferim oportunități noi de învățare pentru elevii de toate vârstele, de la clasele primare până la liceu inclusiv, dar și cursuri de formare pentru studenți și profesori. Vocea lor contează și este important să le oferim astfel de platforme unde își pot exprima gândurile și ideile printr-o modalitate modernă și atractivă. Lectura prin benzi desenate și mai ales crearea benzilor desenate, care necesită o poveste clară și concisă, reprezintă o metodă importantă în etapele educației lor. Toate acestea se pot desfășura acum într-un spațiu dedicat atât dezvoltării personale, cât și învățării interactive și explorării continue.” (Mihai I. Grăjdeanu, fondator al Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate)
Centrul include și o bibliotecă de benzi desenate, care va putea fi consultată gratuit, la sediul muzeului, începând cu data de 10 noiembrie. Solicitarea pentru laboratorul de cercetare al Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate se va face la adresa educatiebd@gmail.com. Biblioteca de benzi desenate ,,Comics Didactic” este disponibilă public doar în cadrul programului Muzeului Național al Literaturii Române.
În cadrul Centrului vor fi organizate în perioada 10 noiembrie – 15 decembrie 2023 o serie de ateliere de benzi desenate sub îndrumarea lui Mihai I. Grăjdeanu. Sub coordonarea sa, participanții vor învăța o modalitate excelentă de a aplica textul multimodal de la școală și vor descoperi etapele de realizare a benzii desenate într-un mediu în care să se simtă încrezători și inspirați pentru a-si explora potențialul, a-și dezvolta abilitățile creative, imaginația, modul de comunicare și scrierea creativă. La ateliere se vor dezbate subiecte din literatură și nu numai, sub formă de benzi desenate și romane grafice, prin metoda B.D.A.S. (Banda Desenată Aplicată la Școală). Totodată, se va aborda și banda desenată în arta digitală și în publicitate.
Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. În ultimii 14 ani, a demarat trei proiecte editoriale: „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, „BD Historia –momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea unui manual BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.S.), a dezvoltat conceptul de muzeografie prin benzi desenate (Muzeul Cosmic și Muzeul Animat în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti), a organizat o serie de saloane și expoziții BD în diferite oraşe din țară. Sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, a inventat „Olimpiada de Benzi Desenate”, demers unic la nivel mondial, o competiție dedicată elevilor de școală și liceu, eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Organizează tabăra de benzi desenate a CNR UNESCO și tabăra ,,Europa Excelsior” în Luxemburg, Belgia si Franța. Reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale.
Pentru a participa la atelier este necesară completarea formularului: https://forms.gle/DT7SS94pA8kKQyw46 și achitarea, înainte de atelier, a biletului de intrare la muzeu, în valoare de 7 lei.