Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica este un nou document ce trebuie eliberat soferilor incepand din 31 decembrie 2013, fiind introdus de OG nr. 6/2012: "Dupa finalizarea inspectiei tehnice periodice se elibereaza un certificat de inspectie tehnica periodica".

Potrivit unei informari a Registrului Auto Roman, "eliberarea obligatorie a unui Certificat de Inspectie Tehnica Periodica este conforma cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind inspectia tehnica auto pentru autovehicule si remorcile acestora".

Eliberarea documentului nu implica obligatii sau costuri suplimentare pentru soferi, acestia primind acest certificat automat, la finalizarea inspectiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal. In acelasi timp, nu va fi afectata nici periodicitatea de efectuare a ITP, astfel ca data urmatoarei ITP va fi cea din anexa la certificatul de inmatriculare.

"In consecinta, detinatorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie sa solicite in avans eliberarea acestui certificat, el urmand sa fie eliberat la efectuarea urmatoarei ITP", puncteaza RAR.

Certificatul, care cuprinde informatii precum numarul de identificare al vehiculului, clasa vehicului sau numarul de kilometri parcursi la data efectuarii inspectiei, este eliberat in limba romana, iar rubricile sunt traduse in engleza.

Documentul este complementar anexei la certificatul de inmatriculare si, prin urmare, nu inlocuieste anexa respectiva care atesta efectuarea ITP si termenul de valabilitate.

In cazul controalelor din trafic, soferii sunt obligati sa prezinte si noul document, in caz contrar ei fiind amendati de politisti. "Avand in vedere ca este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE, este necesar ca certificatul sa fie disponibil impreuna cu anexa la certificatul de inmatriculare pentru prezentare in vederea unor eventuale controale".

In ceea ce priveste sanctiunile pentru lipsa unui astfel de certificat, RAR mentioneaza ca acestea se aplica de politie doar vehiculelor inspectate incepand cu 31 decembrie 2013, in functie de legislatia fiecarei tari din UE.

"Verificarea valabilitatii ITP se bazeaza, in primul rand, pe datele din anexa la certificatul de inmatriculare. Certificatul de ITP prezinta si alte informatii suplimentare ce pot fi utile in control si este important deoarece poate fi verificat simplu in toate SM, rubricile respective fiind armonizate", se mai arata in documentul de presa al RAR.

Modelul certificatului de ITP este disponibil in fisier atasat.

Ce acte sunt necesare la efectuarea ITP?

Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, numai de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati.

Pentru a efectua inspectia tehnica periodica puteti apela la orice statie autorizata RAR, indiferent de judetul in care este inmatriculat autoturismul, unde veti prezenta urmatoarele documente:

Certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau autorizatia provizorie de circulatie;
Cartea de identitate a autovehiculului (in cazul in care, masina este in leasing sau apartine unei societati comerciale, se accepta o copie dupa cartea de identitate a masinii, stampilata de proprietar, pe care sa apara si mentiunea “conform cu originalul”);
Cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;
Polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.
Ce risti daca circuli cu ITP expirata

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de santiuni, aceasta fiind si cea mai mare amenda prevazuta de legislatia rutiera pentru persoanele fizice.

Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, si valoarea unui punct de amenda s-a majorat automat, de la 80 lei in 2013, la 85 de lei.

Prin urmare, soferii risca amenzi cuprinse intre 765 si 1700 de lei daca circula cu ITP expirata. Mai mult decat atat, pe langa amenda, politistul rutier poate retine si certificatul de inmatriculare al masinii si, in schimb, va elibera o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

Pentru a afla data la care expira valabilitatea inspectiei tehnice periodice, puteti verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica "ITP valabil pana la data de...".

In plus, pe pagina de internet a Registrului Auto Roman exista posibilitatea de a verifica daca un autoturism are o inspectie tehnica valabila. Aplicatia este disponibila aici.


Preluare: avocatnet.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și