Fructele şi, în special cireşele, se pretează în orice tip de îngheţată, pentru că se simt bine în orice mediu, fie că este vorba de apă (sorbet sau granita), iaurt, smântână dulce sau frişcă.
Iată-le aici, în amestecul primar al îngheţatei, al cremei îngheţate iniţiale, în care gustul dulce acrişor al fructelor se contopeşte în amestecul cremos de smântână dulce şi gălbenuş.
Porţii: 6
Timp de preparare: 40-60 de minute (plus timpul de înghețare)
Ingrediente:
500 de grame cireşe fără sâmburi
800 ml smântână dulce
4 gălbenuşuri de ou
350 grame de zahăr
Preparare:
Amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul şi smânâna dulce într-o cratiţă. Încălziţi amestecul la foc mic, amestecând continuu până când totul se leagă într-o cremă de o consistenţă catifelată. Atenţie să nu dea în fiert amestecul, ouăle trebuie doar să se lege, nu să fiarbă.
Până se răceşte crema curăţaţi cireşele şi scoateţi-le sâmburii. Pasaţi/tocaţi cireşele într-un mixer sau blender.
După ce crema s-a răcit, turnaţi-o peste cireşe în blender şi amestecaţi-le până se transformă într-o spumă. În funcţie de metoda aleasă, reţeta va continua diferit. Indiferent de metodă, din această etapă scopul este acelaşi: de a aera îngheţata şi dea preveni formarea cristalelor de gheaţă mari.
Maşina de îngheţată. Puneţi maşina în funcţiune şi turnaţi treptat spuma de fructe cu smântână dulce. Amestecaţi-o până când se transformă într-o cremă îngheţată. Transferaţi îngheţata într-un vas cu capac (de preferinţă unul de plastic) şi introduceţi-o la congelator minim o oră înainte de a o servi.
“Baia de gheaţă”. Folosiţi două vase, unul în care turnaţi gheaţă spartă şi puţină sare, în care introduceţi al doilea vas, cel în care veţi face îngheţata. Turnaţi spuma de fructe cu smântână în vasul de sus şi amestecaţi uşor cu ajutorul unui tel (insistând pe marginea vasului) până când se se formează o cremă îngheţată. Introduceţi îngheţata la congelator minim 2 ore înainte de servire.
Îngheţaţa “de casă”. Cea mai simplă metodă pentru formarea îngheţatei este turnarea spumei de fructe cu smântână dulce într-un vas pentru congelator. Pentru ca îngheţata să fie cremoasă şi fără cristale de gheaţă mari va trebui însă să o scoateţi şi amestecaţi de câteva ori, prima dată după 1 oră după ce aţi introdus-o în congelator. Cu aceasta metodă va trebui să păstraţi îngheţata în congelator minim 4 ore înainte de servire.
Îngheţata preparată astfel (indiferent de metoda aleasă) se serveşte decorată cu cireşe, frişcă şi/sau siropuri.
Preluare: cevabun.ro