Comisia Europeană a lansat un sondaj în 2018, în urma căruia 84% din cei peste 4 milioane de europeni chestionaţi au spus că nu mai vor să îşi dea înainte şi înapoi ceasurile. Cei mai mulţi cetăţeni europeni care au răspuns erau din Germania, dar cu toate acestea preşedinţia germană a Consiliului UE nu a făcut prea mulţi paşi pentru a mişca înainte acest dosar.

Potrivit sondajului din 2018, 78% dintre români sunt la rândul lor de acord cu anularea schimbării orei.

În acest moment, instituţiile europene se acuză una pe alta de blocarea demersului.

„Avem COVID, Brexit, bugetul UE, sunt multe lucruri de discutat acum, dar aveam aşteptări mai mari de la preşedinţia germană, având în vedere interesul afişat de nemţi”, a spus Johan Danielsson, un europarlamentar suedez socialist, care este raportorul iniţiativei.

Uniunea Europeană nu poate impune o singură oră, pentru întreaga comunitate, dar poate relaxa actualele reguli, pentru a le oferi ţărilor libertatea de a alege care oră preferă.

Iniţiativa este însă blocată. Parlamentul European şi-a dat acordul anul trecut, dar Consiliul UE a cerut ca la nivelul Comisiei Europene să se facă un studiu de impact detaliat înainte de a avansa discuţiile.

„Comisia Europeană nu a prezentat încă un astfel de studiu”, a spus un oficial european.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a afirmat că instituţia nici nu se grăbeşte, având în vedere că este problema statelor membre să găsească o poziţie comună în cadrul Consiliului.

Ultima dată când subiectul a fost discutat de diplomaţii europene a fost în timpul preşedinţiei finlandeze, care a succedat preşedinţia României din 2019. De altfel, Finlanda a fost şi ultima ţară din bloc care să impună schimbarea orei în 1981, iar Guvernul a transmis că vrea ca ţara să treacă la ora de iarnă permanent.

„Aproape toată lumea a uitat de acest dosar”, a spus un diplomat european, citat de Politico.


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și