Jurnalista britanică Sarah Shuckburgh a fost impresionantă de oamenii și locurile din mereu fascinantul Maramureș. Arhaică, frumoasă, deosebită și profund religioasă, astfel e descrisă această zonă de către ziaristă în cotidianul "The Telegraph". "Maramureșul este un basm rural", notează Sarah Shuckburgh.

Jurnalista, ajunsă la Hoteni, unul dintre cele mai îndepărtate colțuri ale UE, a observat că oamenii locului "au păstrat un mod de viaţă abandonat acum câteva secole de cea mai mare parte a continentului".

Sarah Shuckburgh, cazată într-o căsuță tradițională maramureșeană, urmărind îndeaproape tradițiile și obiceiurile, ajunge la concluzia că distanța prea mare de centru a și făcut posibilă păstrarea identității. "Prea departe de capitala Bucureşti pentru ca identitatea sa să fie zdrobită de Ceauşescu, această parte izolată a României şi-a păstrat patrimoniul rural, dar şi păşunile şi pădurile virgine", scrie jurnalista de la "The Telegraph".

Sarah Shuckburgh afirmă că în Maramureș religia ocupă un loc important. Astfel, ea amintește de cele circa o sută de biserici de lemn, opt dintre acestea parte a patrimoniului UNESCO. "Satul Ieud, din frumoasa Vale a Izei, are o biserică din secolul al XIV-lea, construită din lemn de brad, cu o clopotniţă tradiţională fusiformă, de ţiglă. În interior, pereţii din lemn sunt decoraţi cu picturi din secolul al XVII-lea, realizate într-o manieră ce combină arta bizantină cu cea populară, şi cu citate biblice în scrierea chirilică".

Jurnalista britanică a rămas încântată de peisajele din Carpaţi, de porţile imense şi căsuţele mici de lemn, de gazdele primitoare, de creştinii care merg în port popular la biserică. Sarah Shuckburgh afirmă că vizita în Maramureş va rămâne una de neuitat.


Preluare: moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și