Ingrediente Musaca de cartofi:

6-7 cartofi medii
1 kg carne tocata amestec (porc cu vita)
1 morcov
2 cepe
1 ou
2 linguri smantana dulce
1 cubulet unt
2-3 rosii /bulion
sare
piper
foi dafin
Pentru sos:
2 linguri smantana dulce
50 g cascaval
150 ml lapte

Iata cat de usor se prepara:

Alegeti 6-7 cartofi de marime medie pe care ii spalati si ii puneti la fiert in coaja, cu putina sare. Daca vi se pare mai simplu, ii puteti curata inainte, ii puteti taia felii si pune la fiert, insa exista posibilitatea sa se farame feliile fierte prea tare si nu veti mai putea corecta acest lucru. Lasati cartofii sa fiarba pana cand putem infige, cu usurinta, o furculita in ei. Opriti apoi focul si lasati putin sa se racoreasca.

In timpul in care se vor raci cartofii fierbinti, taiati cubulete ceapa si un morcov. Dati prin razatoarea mare un cartof.

Intr-o tigaie mai incapatoare, puneti un cubulet de unt la topit si adaugati ceapa tocata marunt. Lasati sa se caleasca usor

Amestecati cantitatea de carne tocata cu morcovul taiat marunt si cu cartoful dat prin razatoare. Adaugati apoi in tigaie, peste ceapa calita.

Lasati totul la foc mediu si amestecati pentru a omogeniza compozitia si pentru a fi siguri ca nu se lipeste. Dupa aproximativ 10-15 minute, adaugati foile de dafin, sare, piper si bulionul.

Amestecati, puneti capacul si lasati inca aproximativ 20 minute sa se patrunda bine carnea.

Profitati de timpul in care compozitia de carne se afla pe foc si curatati cartofii de coaja. Taiati cartofii felii si asezati-i pe fundul unei tavi care a fost unsa in prealabil cu putin ulei sau cu unt. Asezati-i astfel incat sa creeze un strat uniform peste care vom aseza carnea.

Dupa ce timpul de preparare a compozitiei de carne tocata s-a scurs, stingeti focul si adaugati deasupra 2 linguri de smantana dulce si un ou crud (avand in vedere ca totul este fierbinte, amestecati rapid oul cu carnea, fiindca altfel temperatura ridicata din tigaie va prepara oul inainte sa il poti ingloba in continut).

Dupa ce ati asezat feliile de cartof fiert in tava, adaugati deasupra carnea tocata si uniformizati. Adaugati deasupra un alt strat de felii de cartof.

Preparati separat un sos alcatuit din cascaval dat prin razatoare, amestecat cu 2 linguri de smantana si un pahar de lapte. Am optat pentru acest sos, in locul sosului bechamel, care este folosit de catre cei mai multi pentru musacaua de cartofi. Am considerat insa ca poate fi putin cam greu, avand in vedere ca sosul bechamel contine unt si faina.

Am asezat deasupra stratului de cartofi 2-3 rosii taiate felii, insa este la fel de bine daca intindeti, in loc de rosii, un strat de bulion. Turnati deasupra sosul de cascaval si lapte preparat anterior.

Incingeti cuptorul.

Introduceti tava la cuptor pentru aproximativ 30-45 minute. Scoateti cu grija tava fierbinte, lasati putin sa se racoreasca si serviti. In ceea ce ma priveste, nu am mai avut timp sa fac poza la musacaua de cartofi scoasa din tava si portionata, pentru ca toti cei prezenti la masa au devorat-o pe loc :-)

Va doresc pofta buna!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și