În septembrie şi octombrie, experţii Kaspersky au descoperit pe internet câteva zeci de fişiere create pentru atacuri cibernetice şi ale căror nume menţionează Squid Game, se precizează în comunicat.

În majoritatea cazurilor analizate, au fost descoperiţi troieni de descărcare capabili să instaleze alte programe malware, dar au existat şi alte tipuri de troieni şi programe adware, conform Kaspersky.

Una dintre schemele infractorilor cibernetici funcţionează astfel: potenţialei viitoare victime i se arată o versiune animată a primului joc din serial, timp în care se lansează un troian care poate fura date din diferite browsere ale utilizatorului şi le poate trimite înapoi către serverul atacatorilor. De asemenea, schema de atac creează şi o comandă rapidă într-unul dintre foldere, iar aceasta poate fi folosită pentru a lansa troianul de fiecare dată când sistemul este pornit.

De asemenea, Kaspersky a descoperit programe malware mobile care exploatau Squid Game, astfel: în speranţa de a descărca un episod din Squid Game, utilizatorul descarcă în realitate un troian periculos. Astfel, de câte ori o aplicaţie e lansată pe dispozitiv, aceasta solicită serverului de control să ruleze anumite comenzi. Printre aceste sarcini pot fi, de exemplu, deschiderea unui tab în browser sau trimiterea unui SMS către numerele primite de la serverul de control.

Acest troian este distribuit în magazine de aplicaţii neoficiale şi în diferite portaluri, sub masca altor aplicaţii, jocuri şi cărţi populare.

Pe de altă parte, în proximitatea apropierii Halloween-ului, încep să apară multe magazine false legate de Squid Game. Cele mai multe dintre ele oferă posibilitatea de a cumpăra costume asemănătoare celor purtate de jucătorii din serial, aceste magazine poziţionându-se în mod fals ca oficiale.

Atunci când cumpără de pe astfel de site-uri, utilizatorii riscă să nu primească marfa şi să-şi piardă banii. În plus, persoanele vizate de atacuri ajung să transmită infractorilor cibernetici informaţiile lor bancare şi de identitate personală, deoarece li se cere să furnizeze detalii despre card şi date personale, inclusiv o adresă de e-mail, adresa de reşedinţă şi numele complet, avertizează Kaspersky.

Totodată, pe lângă paginile de phishing "clasice" care oferă Squid Game în regim de streaming, au apărut pagini prin care li se oferă utilizatorilor posibilitatea să concureze într-o versiune online a jocului pentru a câştiga premiul cel mare - 100 BNB (moneda Binance). Evident, participanţii nu primesc niciodată recompensa promisă şi ajung să-şi piardă datele personale sau sa descarce scheme de atacuri cibernetice.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și