Deflagraţia de marţea trecută a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

Un minut de reculegere s-a ţinut, marţi, la Beirut, la o săptămână după exploziile devastatoare.

Clopotele au fost trase iar oamenii aflaţi pe străzi şi la ruinele portului au păstrat tăcerea la ora locală 18.09, la exact ora la care în urmă cu o săptămână au explodat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

Produsele chimice au provocat o explozie care a devastat portul din Beirut, a ucis 171 de persoane, a rănit mai mult de 6.000 de oameni şi a distrus multe clădiri, potrivit autorităţilor municipale.

Marţi, Reuters a scris că responsabilii securităţii libaneze i-au avertizat luna trecută pe premier şi pe preşedinte că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut şi că puteau distruge capitala în caz de explozie.

Un raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie.

Deşi conţinutul acestei scrisori nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, un responsabil de la securitate a declarat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în ianuarie care concluziona că produsele chimice trebuie imediat controlate.

Preşedinţia şi guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie.


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și