Orban susţine că va exista posibilitatea suspendării cursurilor în clase sau în şcoli, pentru 14 zile, în funcţie de numărul de îmbolnăviri.

“Vom aplica o singură unitate de măsură la nivel naţional. Se va face evaluarea răspândirii virusului la nivelul fiecărei localităţi. Unde nu există o răspândire semnificativă în comunitate (..) se poate începe şcoala în bănci, cu elevii în şcoală. Acolo unde există un nivel de răspândire între unu şi trei la mie, cred că va fi indicatorul, se va lua decizia ca jumătate să fie în clasă, jumătate online şi să se schimbe, pe rând. Acolo unde este un nivel ridicat de risc se va începe online. Deja acest anunţ este făcut”, a declarat premierul luni seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

Premierul a spus că a adoptat un proiect legislativ de modificare a Legii 55 care a fost înaintat către Parament pentru că autorităţile au nevoie de bază legală pentru adoptarea acestor măsuri. În plus, el a afirmat că 50 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară în şcoli, cum ar fi măşti, substanţe dezinfectante, iar aceste sume vor fi suplimentate “atunci când va fi necesar”. Premierul a spus că şcolile vor primi bani pentru achiziţionarea de cisterne sanitare care să asigure apa curentă elevilor.

În ce condiții se vor suspenda cursurile

Acesta a menţionat că va exista posibilitatea suspendării cursurilor acolo unde vor apărea îmbolnăviri.

“Dintre românii care s-au îmbolnăvit procentul elevilor de vârstă şcolară este de 6,3%, fără să fie şcoală, deci a existat o răspândire a virusului şi pe această categorie de vârstă, populaţia şcolară. Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă. Dacă apar mai multe cazuri într-o şcoală se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile”, a declarat Orban.

În acest context, premierul a susţinut că Guvernul ia în calcul posibilitatea ca în astfel de situaţii părinţii să poată sta acasă cu copiii, primind 75% din salariu, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada stării de urgenţă.

El a mai spus că din punctul său de vedere “nu există discuţie” şi toţi elevii şi toate cadrele didactice trebuie să poarte masca de protecţie la şcoală.

“Putem spune că am oprit creşterea. (...) Este o uşoară tendinţă descrescătoare care nu poate fi menţinută decât dacă oamenii vor respecta regulile”, a adăugat premierul.

În ceea ce priveşte dificultăţile cu care şcoala românească se confruntă în această perioadă, şeful Guvernului a arătat că cea mai mare dintre acestea este adaptarea unor cadre didactice, dar şi a elevilor la cursurile desfăşurate online.

Despre asigurarea materialelor de protecție


Orban a afirmat, de asemenea, că “nu crede că va fi cazul” ca responsabilitatea financiară să fie transferată asupra aşa-numitului “fond al clasei” pentru asigurarea materialelor necesare şcolilor.

“Văd au fost răspăruite declaraţiile mele. Eu am spus aşa: este greu să se asigure şi nici nu e corect să se asigure măşti pentru toţi elevii. (...) Pentru copiii din familii vulnerabile trebuie asigurate aceste măşti, în cazul în care familiile nu au capacitatea de a cumpăra. Trebuie făcut un stoc tampon, dar e o responsabilitate şi a părinţilor care pot să îşi permită să achiziţioneze aceste măşti şi copiii să vină cu măştile”, a explicat Ludovic Orban.

“Imediat ce se adoptă legea noi vom adopta toate actele normative subsecvente astfel încât să cunoască toată lumea cum începe şcoala.(...) Cert este că şcoala trebuie să înceapă, este dreptul la educaţie, un drept fundamental”, a mai adăugat primul ministru, întrebat când vor anunţa autorităţile şi condiţiile în care acest lucru se va întâmpla.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și