Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 — 76 de ani. Fenomenul poate fi admirat și de români, cu condiția ca lumina Lunii să nu-i perturbe vizibilitatea.

Cum poți observa cât mai bine Orionidele

Cel mai bun punct de observație este departe de luminile orașelor, în jurul orei 1:30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop. Meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, iar fenomenul este unul spectaculos. Orionidele au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă, punctul maxim fiind atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Aceste stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, de aici venind şi numele lor, Orionide, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Specialiştii susţin că meteorii nu au cum să ajungă la sol. Fragmentele mici de cometă se numesc meteoroizi. Când intră în atmosfera Terrei devin meteori. Fricțiunea cauzată de rezistența aerului determină încălzirea meteorilor, creând o linie strălucitoare denumită în mod obișnuit o stea căzătoare. Majoritatea meteorilor s-au dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ. Cei câțiva care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.

De fiecare dată când Halley se întoarce în sistemul solar interior, nucleul său varsă gheaţă şi praf stâncos în spaţiu.


Preluare: antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și