Taiwanul a observat 150 de avioane militare chineze care au pătruns în ultimele patru zile în spaţiul aerian taiwanez. Activităţile militare chineze s-au intensificat în contextul Zilei Naţionale a Chinei. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

Într-o intervenție pentru revista Foreign Affairs, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a avertizat că vor urma consecințe „catastrofale” pentru pace și democrație în Asia dacă insula ar cădea în mâinile Chinei.

“Țările lumii ar trebui să aibă în vedere că, dacă Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea din regiune și sistemul de alianțe democratice. Ar semnala că în competiția globală de valori de astăzi, autoritarismul are controlul asupra democrației“, a scris Tsai, citată de BBC. Aceasta a mai adăugat că, deși Taiwanul nu vrea o confruntare cu China, va „face tot ce este necesar pentru a se apăra”.

Potrivit unui articol apărut în publicația Global Times, susținută de guvernul de la Beijing, "înțelegerea secretă" dintre SUA și Taiwan a fost atât de „nerușinată” încât întreaga situația este pe punctul de a pierde șansa oricăror negocieri, potrivit Daily Mail. Același articol notează că poporul chinez este pregătit să susțină războiul total împotriva Statelor Unite care au declarat că vor asista Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare: "al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat în orice moment".

Nou record al numărului de zboruri zilnice ale avioanelor de război deasupra Taiwanului

Cea mai recentă incursiune chineză în spațiul aerian taiwanez a inclus 34 de avioane militare J-16 și 12 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, care au zburat în apropierea insulelor Pratas, controlate de Taiwan, potrivit unei hărți furnizate de guvernul taiwanez. Alte patru aeronave militare au fost reperate luni, totalul ajungând la 56 de avioane într-o singură zi.

"Cerem autorităților de la Beijing să oprească imediat acțiunile sale provocatoare și iresponsabile", a declarat un oficial taiwanez. Taiwanul "nu va face niciodată compromisuri și nu va ceda" amenințărilor, a adăugat el.

Relaţiile dintre Taiwan şi China au devenit mai tensionate după ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului, în ianuarie 2019, reunificarea cu China, cu forţa dacă este necesar, potrivit Agerpres.

Statele Unite menţin "angajamentele" de apărare a Taiwanului

Statele Unite au denunţat activităţile militare chineze şi au transmis "mesaje clare" privind "angajamentele solide" de apărare a Taiwanului. SUA au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependenţă din Taiwan şi tocmai au aprobat vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus: "Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică şi constrângerea împotriva Taiwanului".

"Şi avem un interes permanent pentru pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan. De aceea vom continua să asistăm Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare", a mai declarat Psaki într-un briefing de presă.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și