În decurs de patru zile (1-4 octombrie), primarii din patru comune din Maramureș, cu edili PNL, au atribuit contracte de consultanță pentru obținerea de fonduri din acest Program.

Cele șapte contracte, în valoare totală de aproape 900.000 de lei, au ajuns la firma Nordxpert Consulting SRL, societate cu cifră de afaceri 0 în perioada 2018-2020, care și-a schimbat în vara acestui an obiectul de activitate din ”repararea articolelor fabricate din metal” în ”consultanță pentru afaceri și management”.

Cu aceeași ocazie, societatea a fost cedată de soția unui membru PNL din Baia Mare, pe nume Marius Șerban Bondici, unui partener de afaceri al acestuia. Cei doi conduc o altă firmă, EDS Electric SRL, care, de la intrarea la guvernare a PNL, a obținut milioane de lei din contracte de consultanță și lucrări de construcții cu primării conduse de liberali din Maramureș.

Numai în 2021, aproape 80% din cei 1,8 milioane de lei contractați de EDS Electric din bani publici au ca sursă instituții cu șefi din PNL. Bondici respinge orice legătură între calitatea sa de membru PNL și toate aceste contracte: ”Sunt doar simple speculații.”

Miliardele de lei aprobate de Guvernul Cîțu, în septembrie 2021, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru lucrări necesare comunităților locale, sunt vizate deja de o rețea din care fac parte colegi de partid ai acestuia.

Pentru alocarea banilor, primul pas este întocmirea unor cereri de finanțare/consultanță/proiecte/studii de fezabilitate, iar câteva primării din Maramureș au făcut deja acest lucru. Astfel, între 1 și 4 octombrie, comunele Copalnic Mănăștur, Giulești, Groși și Bogdan Vodă au atribuit direct contracte de aproape 900.000 de lei pentru astfel de servicii.

Toate patru sunt conduse de edili liberali. De fiecare dată, câștigătoare a procedurilor a fost firma Nordxpert Consulting SRL Baia Mare, obiectul contractelor stabilind clar pentru ce se plătesc banii: ”Consultanta cerere de finantare si consultanta managementul investitiei pentru obiectivele de investitii prevazute a fi realizate prin Programul National de Investitii Anghel Saligny”.

Obiectul unuia dintre contracte, atribuit de comuna Bogdan Vodă sursa: SICAP

Nordxpert Consulting SRL este proaspăt intrată pe piața de consultanță, anterior având obiect de activitate principal ”repararea articolelor fabricate din metal, repararea mașinilor și echipamentelor” și ”repararea echipamentelor electrice”.

Schimbarea obiectului de activitate în ”consultanță pentru afaceri și management” a avut loc pe 8 iunie 2021, pe fondul unor anunțuri repetate ale liderului de atunci al PNL, Ludovic Orban, legat de aprobarea unui ”PNDL3” (viitorul Program ”Anghel Saligny”) și exact cu o zi înainte de o ședință a Consiliului Județean Maramureș (lider, tot un liberal), unde s-au alocat bani pentru ”susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare”.

Cu acea ocazie, cele patru localități care au atribuit contracte către Nordxpert Consulting au primit peste 2 milioane de lei, reprezentând circa 8% din cei 26,1 milioane de lei împărțiți către 75 de unități administrative.

Tot pe 8 iunie 2021, pe lângă schimbarea denumirii societății din Set & Go SRL în Nordxpert Consulting, asociatul unic Ioana Georgeta Bondici și-a cedat părțile sociale și calitatea de administrator lui Robert Molcsan.

Ioana Georgeta este soția lui Marius Șerban Bondici, consilier local PNL în Consiliul Local Baia Mare până în 2016 și fost lider al Organizației locale de tineret. Bondici este director tehnic al societății EDS Electric, la care unic asociat și administrator este Robert Molcsan. Până în 2019, cei doi au fost asociați în firma Werner SRL.

Și firma EDS Electric SRL, unde Bondici este director tehnic, a dat lovitura din contracte cu instituții publice după intrarea la guvernare a PNL, în toamna lui 2019. Datele extrase de G4Media din Sistemul Național de Achiziții Publice (SICAP) arată că, în 2018, societatea maramureșeană nu a avut contracte cu Statul. În 2019, valoarea acestora a fost de 130.000 de lei, în 2020 – 2 milioane de lei, iar în ianuarie-octombrie 2021 – 1,8 milioane lei.

Anul trecut, circa 25% din cei 2 milioane de lei au venit de la comuna Bogdan Vodă (primar PNL), alți 25% de la comuna Călinești (tot edil liberal la acel moment). În acest an, din calculele G4Media, 1,4 milioane de lei din cei 1,8 milioane de lei provin de la instituții controlate de liberali, în special din Maramureș.

Citește articolul integral pe G4media.ro


Preluare: G4media.ro

Programul Anghel Saligny: În patru zile, printr-o firmă cu cifră de afaceri zero în ultimii trei ani, o rețea liberală din Maramureș a prins contracte de consultanță de 900.000 de lei, de la primării PNL

Programul Anghel Saligny: În patru zile, printr-o firmă cu cifră de afaceri zero în ultimii trei ani, o rețea liberală din Maramureș a prins contracte de consultanță de 900.000 de lei, de la primării PNL

Programul Anghel Saligny: În patru zile, printr-o firmă cu cifră de afaceri zero în ultimii trei ani, o rețea liberală din Maramureș a prins contracte de consultanță de 900.000 de lei, de la primării PNL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și