Un sondaj realizat de CIRA la comanda Antena 3 CNN arată că 66% dintre români consideră că în ultimii ani consumul de droguri a crescut.
Potrivit datelor adunate de The Center for International Research and Analyses, doar 3% dintre respondenți consideră că țara noastră a înregistrat o scădere consumului de droguri, în ultimii ani. 66% dintre cei intervievați spun că a crescut consumul, iar 23% sunt de părere că acesta a rămas la fel.
Medicul Radu Ţincu, şeful secţiei de Toxicologie de la Spitalul Floreasca spune că numărul persoanelor care au început să consume droguri este în creştere.
„Numărul persoanelor care au început să consume droguri este în creştere. Din păcate, s-au identificat şi dealeri la vârsta de 14 ani care vând droguri copiilor. Dincolo de aspectul medical, problema pe termen lung e legată de apariţia unor tulburări psihice, de depersonalizare”, a spus dr. Radu Țincu în direct la Antena 3 CNN.
Ce e și mai îngrijorător este faptul că această opinie este împărtășită de români, indiferent de gradul de educație. De exemplu, 72% dintre cei care nu au depășit școala generală consideră că numărul celor care consumă droguri a crescut, iar 61% dintre cei care au ajuns la liceu sunt de aceeași părere. De asemenea, 70% dintre cei cu studii superioare cred că a crescut consum de droguri în țara noastră.
Sociologul CIRA, Vladimir Ionaş afirmă că tinerii au o cu totul altă părere despre consumul de droguri. În viziunea acestora, lucrurile nu s-au schimbat radical, pentru că au avut contact cu fenomenul recent şi nu văd modificări majore.
În acest context, 77% din cei intervievați consideră că este foarte important ca țara noastră să dezvolte o strategie pentru a combate consumul de droguri și efectele lui asupra societății. În același timp, 18% spun că este oarecum important și doar 2 procente că nu este importantă o strategie în acest sens.
Vladimir Ionaş a mai spus că societatea este conştientă ca e nevoie de o intervenţie rapida, dar că aceasta nu trebuie să se bazeze pe constrângere şi amenzi, ci pe implicarea Ministerul Educaţiei.
În privința soluțiilor pe care autoritățile ar trebui să le adopte, 77% dintre cei intervievați spun că este nevoie de pedepse mai mari pentru traficanți. De asemenea, 64% consideră că este nevoie de un program național pentru prevenirea consumului, iar 45 de procente sunt de părere că cei care au devenit dependenți au nevoie de sprijin din partea instituțiilor
Nu în ultimul rând, 37% dintre români spun este nevoie de pedepse mai aspre și pentru cei care sunt dependenți de astfel de substanțe.
Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 8 septembrie 2024 pe un eșantion de 1094 de subiecți, prin metoda CATI și are o marjă de eroare de plus/minus 3 procente.
Preluare: Antena3.ro