Paştele ne bate la uşă şi trebuie să ştii din timp ce pregăteşti pentru masa de Paşti. Astăzi vom afla cum se face o delicioasă pască din aluat de cozonac cu cremă de brânză.
De ce ai nevoie pentru acest aluat de pasca?
-750 g branza de vaci proaspata
-100 g unt
-200 ml smantana groasa
-50 g gris
-30 g faina
-200 g zahar
-5 oua
-½ lingurita sare
-50 - 100 g stafide
-30 ml rom
-coaja rasa de lamaie
Cum preparam aluatul de pasca?
Intr-o cratita de circa 3 l, sau in doua forme rotunde (cratite de 1 ½ kg) pe care le ungi cu unt sau margarina solida, se pune o foaie de aluat de 2 cm grosime. Pe margine se asaza o cununa din suluri impletite. Se rasucesc 4 suluri de grosimea unui creion, de aceeasi lungime, se prind toate la un capat si se impletesc in patru, incrucisandu-se cate doua alternative, pana ce se termina. Daca nu ajunge o impletitura, se mai face pana cand se completeaza cununa de jur-imprejurul aluatului. Cununa se preseaza lateral ca sa se ridice cat mai mult pe marginea vasului, iar in spatiul din mijloc se va pune umplutura (cununa este facuta din aluat de cozonac pe care te-am invatat sa il faci ).
Branza o freci cu dosul furculitei pana cand se omogenizeaza ca o crema, adaugi apoi untul moale, smantana, sarea, grisul, faina, coaja de lamaie, stafidele care au fost muiate cu o lingura de rom (impreuna cu romul). Bati albusurile spuma, adaugi zaharul si romul ramas, batand spuma in continuare, pana cand se intareste din nou. Apoi, o deserti peste branza in timp ce amesteci usor, cu telul. Branza cu spuma o asezi in spatial imprejmuit de cununa, nivelandu-se cu lopatica din plastic. Peste crema se face un gratar din suluri de aluat, de grosimea macaroanelor (5 - 6 mm diametru), asezate cu o distanta de 3 cm intre ele. Deasupra ungi cu ou atat gratarul, cat si branza ca sa se rumeneasca frumos. Introduci formele in cuptorul bine incalzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasa circa 50 minute. Focul il reduci dupa 20 de minute, ca pasca sa nu se rumeneasca prea mult.
Dupa ce o scoti din cuptor, pudrezi pasca cu zahar cu vanilie si o servesti fierbinte, din vasul in care s-a copt, taiata in bucati, sau o scoti din vas dupa ce s-a racit si o servesti rece.
Astfel, nu doar ca am invatat cum se face un aluat de pasca, dar stii si pasii pe care trebuie sa ii urmezi astfel incat pasca ta sa fie frumos aranjata.
Preluare: ro.stiri.yahoo.com