Analiştii scriu că este cea mai puternică lovitură primită în acest an de Flota Rusă, mai ales pentru că respectivele instalaţii de reparare a navelor nu vor putea fi folosite, cel mai probabil, o anumită perioadă de timp, dar nu va avea un impact major asupra situaţiei de pe front. Atacul ucrainean asupra Sevastopolului a fost efectuat cu rachete britanice Storm Shadow, dar ruşii suspectează o lovitură coordonată.

Ucraina a folosit rachete de croazieră britanice Storm Shadow pentru a lovi miercuri dimineaţă flota rusă de la Marea Neagră în Crimeea a confirmat postul britanic Sky News care citează o sursă ucraineană și o sursă occidentală. Canalul susţine că atacul este probabil cea mai mare lovitură împotriva navelor rusești de la începutul războiului. Acesta este şi primul atac de succes, cunoscut, împotriva unui submarin rusesc în acest război. Submarinul Rostov pe Don face parte din Flota Rusă a Mării Negre şi poate transporta rachete de Crozieră Kalibr.

Distrugerea celor două nave, o lovitură umilitoare pentru Flota Rusă

Ucrainenii sărbătoresc atacul din Sevastopol ca pe o mare victorie şi susţin că este umilitor pentru o ţară ca Rusia să fie lovită astfel de o ţară care nici nu are forţe navale. "Daunele aduse Rusiei în Crimeea vor împiedica semnificativ capacitatea Kremlinului de a proiecta forţă navală în Marea Neagră", scrie Kyiv Post. De altfel acesta este şi unul dintre obiectivele ambiţioase ale Kievului: de a neutraliza flota rusă de la Marea Neagră pentru a opri loviturile devastatoare cu rachete de croazieră ale Moscovei și blocada asupra exportului de cereale.

Bloggerii militari ruşi au scris despre atacul de miercuri dimineaţă că a fost unul coordonat. Adică pe lângă 10 rachete de croazieră Storm Shadow lansate de avioane de luptă Su-24M, ucrainenii ar fi tras şi cu un sistem MLRS american M270. Dar pentru că distanţa din Herson până la Sevastopol depășește 230 de kilometri, asta înseamnă fie că trupele ucrainene au primit permisiunea de a folosi rachete americane ATACMS, fie că au primit un nou tip de muniție care lovește pe o astfel de rază, speculează Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Un purtător de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare din Ucraina (GUR), Andrei Iusov, a declarat că instalația de reparare a navelor Sevmorzavod din Sevastopol a fost lovită de rachete care au avariat şantierul naval precum și o navă de asalt și un submarin. Pagubele au fost descrise ca fiind de nereparat. Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat 7 din 10 rachete de croazieră ucrainene care vizau şantierul naval Sevmorzavod, dar a recunoscut că rachetele ucrainene au lovit două nave aflate în port pentru reparații.

Imaginile din satelit publicate pe 12 septembrie arată că pe şantierul naval lovit se aflau o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa Kilo, iar imaginile din satelit publicate pe 13 septembrie arată că cele două nave sunt avariate. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenîuk, a declarat că în timpul atacului nu erau nave transportatoare de rachete rusești şi a precizat că serviciile de informații ucrainene încă nu știu ce submarin se afla pe şantier.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, distrugerea celor două nave a afectat şantierul naval care cel mai probabil nu va putea fi folosit o perioadă semnificativă de timp. Amploarea pagubelor aduse instalațiilor de reparare este neclară, dar orice tip de daune aduse celui mai important şantier naval de la Marea Neagră va avea probabil un impact semnifiativ în cazul unor noi atacuri ucrainene asupra flotei ruse.

Ruşii cer răzbunare pentru atacarea şantierului naval din Crimeea

Oficialii ruși nu au comentat prea mult în public atacul asupra şantierului naval din Sevastopol, dar propagandiştii ultranaționaliști ruși s-au arătat indignaţi şi au cerut răzbunare. Autorităţile ruse din Crimeea au susținut că atacul a deteriorat clădiri de locuinţe și a rănit câteva zeci de persoane, dar nu au spus dacă răniții erau militari rusi. Deja faimosul propagandist al Kremlin, Vladimir Soloviov, a cerut furios lovituri de represalii asupra instalațiilor occidentale care produc rachete Storm Shadow.

Potrivit ISW, apelul lui Soloviov la o escaladare a conflictului cu Occidentul face parte dintr-un discurs adresat publicului rus, dar nu reflectă poziția reală a Kremlinului. Şi bloggerii militari ruși și-au exprimat îngrijorarea că atacul prevestește o intensificare a loviturilor care vizează Crimeea. "Dacă conducerea militaro-politică a Rusiei nu ia măsuri și nu începe să lupte împotriva amenințării înainte ca aceasta să apară, atunci atacurile asupra Crimeei și a altor teritorii rusești se vor înmulţi", a scris Rybar.

Un alt canal de Telegram, Milinfolive, susţine că forţele ruse nu sunt în măsură să lovească aerodromurile ucrainene la scară largă și că această lipsă de acţiune militară a permis forțelor ucrainene să le întărească suficient împotriva atacurilor rusești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și