Discuțiile cu Consiliul ASF, președintele Nicu Marcu, vicepreședinții etc. erau extrem de necesare în acest moment fierbinte de pe piața asigurărilor. După cum știți, recent, instituția a anunțat că a cerut inițierea procedurii de faliment în cazul Euroins, liderul pieței de RCA din România. Este al doilea faliment major de pe piața asigurărilor din ultimii doi ani, iar prețul polițelor a crescut cu peste 250%.

Însă lista problemelor e mult mai lungă:

FGA nu are fonduri suficiente pentru a acoperi această pagubă și există deja întârzieri inclusiv la plata despăgubirilor după City Insurance.

Cele două companii, City Insurance și Euroins dețineau 80% din polițele RCA, iar conducerea ASF a explicat astăzi că practicau tarife foarte mici, nesustenabile și, de asemenea au fost găsite foarte multe deficiențe, urmate de amenzi consistente.

Conducerea ASF a propus ca solutii stabilirea unor tarife pentru polițele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut dar și renunțarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări.

În concluzie, dincolo de calmarea pieței, președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir, a cerut ASF să-și intensifice activitățile de control și prevenire pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Foarte important este de asemenea ca toate daunele din portofoliul celor două companii de asigurări falimentare să fie achitate într-un termen cât mai scurt, în următorii 2 ani ar trebui deja efectuate plățile într-un procent considerabil. În acest sens, Comisia Economică a Senatului a solicitat o informare lunară privind stadiul plăților.

Împreună cu colegii din Comisia Economică vom continua să urmărim acest subiect important, pentru că ținem cu România!

Sorin Vlașin,
Senator PSD de Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și