Sfinții Mihail și Gavril Este sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici în 8 noiembrie. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, din 8 noiembrie, a devenit una dintre cele mai importante pentru credincioși și este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului.
Potrivit Calendar Ortodox 2024, această sarbatoare a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfințirii unei biserici a sfântului Arhanghel Mihail.
Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Sărbătoarea este marcată atât de credincioşii ortodocşi, cât și de cei greco-catolici.
La începuturi, praznicul a ajuns să se adreseze şi Sfântului Gavriil, ca apoi să devină sărbătoarea închinată tuturor Sfinţilor Ingeri. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea.
În această zi se transmit mesaje și urări de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pentru cei care își sărbătoresc onomastica.
Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă în limba ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”.
El este cel care „striga”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?” – şi asa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor.
Pe seama sa se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel.
Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru.
Arhangelul Mihail- căpetenia oștilor cerești
Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.
Gavriil- Arhanghelul bunelor vestiri
Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puterea mea”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească.
Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni.
De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia.
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril
Arhanghelul Gavril este considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria.
De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. În Calendarul Ortodox 2023, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.
Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.
Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil.
Se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.
Cifra 8 – simbolul vieții veșnice. Infinitul
Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.
Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.
Cifra 8, dată pe care sunt prăznuiți cei doi sfinți, reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.
Moșii de Arhangheli – sunt pomeniți toți morții din familie
În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie, cât şi în ziua precedentă, sunt pomenţi toţi morţii familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de “Moşii de Arhangheli”.
Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.
Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa.
În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului
Biserici cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – județul Alba
Biserica din curtea spitalului din Alba Iulia
Biserica de lemn din Găbud, Noșlac
Biserica din Bucium Cerbu
Biserica de lemn din Runc
Biserica de lemn din Geogel, Ponor
Mănăstirea din Rimetea
Superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, celebrată pe 8 noiembrie, este înconjurată de numeroase credințe și superstiții populare, multe dintre ele referindu-se la ce este bine să faci și ce nu ar trebui să faci în această zi sau în zilele premergătoare. Iată câteva dintre cele mai cunoscute superstiții:
1. Nu trebuie să te cerți sau să porți ranchiună
Se spune că în zilele dinaintea sărbătorii și de Sfinții Mihail și Gavriil, certurile și conflictele atrag energii negative și pot aduce ghinion în casă. Este recomandat ca oamenii să evite conflictele, să ierte și să nu poarte ranchiună, deoarece arhanghelii sunt considerați ocrotitori ai armoniei și dreptății.
2. Nu este bine să faci treburi casnice grele
Conform tradiției, în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil, oamenii nu trebuie să facă munci grele în gospodărie, cum ar fi spălatul rufelor, cositul, măturatul sau alte activități solicitante. Se crede că munca fizică în această zi ar putea aduce ghinion și ar putea atrage boli sau necazuri asupra familiei.
3. Nu este bine să împrumuți bani sau bunuri
Se spune că în această perioadă nu este bine să dai bani cu împrumut și nici să împrumuți lucruri personale, pentru a nu-ți diminua norocul și prosperitatea. Împrumuturile făcute în această zi ar putea să aducă pierderi materiale sau să afecteze bunăstarea casei.
4. Este interzis să faci munci agricole
În tradiția populară, se consideră că munca la câmp în această zi este un păcat, iar cei care o încalcă ar putea atrage asupra lor boli sau chiar pierderea recoltelor. Aceasta este o zi de odihnă și rugăciune, iar lucrările agricole trebuie lăsate deoparte.
5. Nu este bine să te ocupi de croitorie sau cusut
Se spune că în această zi nu este bine să coși, să tai sau să repari haine, deoarece această activitate ar putea atrage conflicte sau neînțelegeri în familie. De asemenea, aceste munci ar putea deranja liniștea adusă de arhangheli.
6. Evitarea deplasărilor pe timp de noapte
Se crede că în noaptea dinaintea sărbătorii și în noaptea de 8 noiembrie, forțele divine sunt active și veghează asupra lumii, dar și spiritele rele sunt mai aproape de oameni. Oamenii evită deplasările nocturne pentru a nu întâlni astfel de entități și pentru a-și păstra liniștea.
7. Nu se aprind lumânări pentru cei vii
O superstiție populară spune că în această zi lumânările trebuie aprinse doar pentru cei adormiți, ca simbol al protecției sufletelor. Este bine să aprinzi lumânări pentru cei plecați din familie și să eviți să aprinzi lumânări pentru cei vii, ca să nu atragi ghinion asupra lor.
8. Este bine să faci o rugăciune de dimineață pentru sănătate și protecție
În această zi, este recomandat să te rogi dimineața pentru sănătate, liniște și ocrotire, atât pentru tine, cât și pentru familie. Se crede că rugăciunile adresate Sfinților Arhangheli în această zi aduc protecție și binecuvântare pentru întreaga familie.
9. Nu este bine să ții ușile și ferestrele deschise după lăsarea întunericului
O altă superstiție spune că în noaptea dinaintea sărbătorii, ușile și ferestrele trebuie ținute închise, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă. Se crede că arhanghelii vor veni să protejeze casa, dar ușile și ferestrele deschise ar putea permite energiilor negative să pătrundă în locuință.
10. Evita să vorbești de rău pe cineva sau să bârfești
Se spune că în această zi sfântă nu este bine să bârfești sau să vorbești de rău pe cineva, pentru a evita atragerea unor necazuri. Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați ocrotitori ai adevărului, iar bârfa este văzută ca o încălcare a virtuților pe care aceștia le apără.
11. Nu este bine să te lauzi sau să fii mândru
O superstiție legată de smerenie spune că în această zi este bine să fii modest și să îți păstrezi recunoștința, evitând lauda de sine. Arhanghelul Mihail este un simbol al umilinței și al recunoștinței față de Dumnezeu, iar mândria este văzută ca o greșeală.
Preluare: Alba24.ro