"Vă anunțăm că, în data de 28 decembrie a.c. între orele 00:00 și 23:59, se vor realiza operațiuni tehnice pentru trecerea in producție a noului sistem informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business), obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2024, motiv pentru care in data respectiva serviciile oferite de RO e-Factura prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate) nu vor fi disponibile", potrivit ANAF.

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B). Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat un ghid pentru firme.

Trecerea definitivă la noul sistem electronic de transmitere va avea două etape.

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și