Potrivit unor surse din ancheta, un bărbat de 36 de ani din localitatea Movila Miresii, județul Brăila ar fi fost păcălit de un virus informatic care cere de la utilizatorii de internet să vireze în anumite conturi diverse sume.

Omul ar fi intrat pe mai multe site-uri pentru adulţi, care l-au inştiinţat ulterior că le datorează, spun anumite surse, între 35 şi 70.000 de lei.

Virusul afișează un mesaj ca venind din partea poliției prin care ești informat că ai încălcat legea. Tocmai de aceea a scris şi un bilet de adio, ca să lamurească lucrurile.

Potrivit Brăila24.ro, Marcel Datcu ar fi lăsat un bilet soției sale. ”Nu mi se pare normal ce am făcut. Imi cer iertare de la toți (...) Am primit atenționare că am de plată 70.000 d elei sau fac 11 ani de pușcărie. (...) Nu vreau ca Nicușor să rămână să sufere în urma mea. Eu nu suport să fac pușcărie. Nu suport!”.

Un server din București

În urmă cu un an, specialiștii Diviziei de Investigare a Criminalității Cibernetice din cadrul Bitdefender au analizat imaginile preluate de pe un server folosit de escroci pentru a distribui virusul ICEPOL, cunoscut sub denumirea de virusul ”Poliția Română”. Rezultatele investigației, care a luat în calcul activitatea înregistrată pe server în perioada 1 mai–26 septembrie 2013, arată că virusul ”Poliția Română”, distribuit de centrul de control din Romania, a fost instalat pe 267.786 de calculatoare, dintre care 8.881 erau localizate în România. Suma totală obținută de escroci în perioada studiată se ridică la 158.376 de unități monetare – cel mai probabil dolari americani. Cei mai mulți bani au provenit din Statele Unite ale Americii – 32.176 de dolari, iar din Romania câștigurile s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari.

Cum acționează virusul

Imediat ce computerul pornește ecranul este blocat. Daca sistemul este localizat într-una dintre țările în care se vorbeste una dintre cele 25 de limbi predefinite, virusul ”Poliția Română” afișează un mesaj în limba utilizatorului. Mesajul îl informează că sistemul a fost blocat în urma detectarii unei activitati suspecte precum descarcarea de material fără plata drepturilor de autor sau pornografie. Mesajul mai precizează că sistemul ar putea fi deblocat prin plata unei răscumpărări denumite amendă.

Cum scăpăm de virus

Daca virusul infecteaza computerul, dezinfectarea se poate face prin descarcarea unei aplicatii de dezinfectare.

Infectiile cu “Trojan:W32/Reveton” pot fi inlaturate prin aplicatia gratuita F-Secure Easy Clean, permițând utilizarea normală a computerului.


Preluare: evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și