Comparativ cu anul trecut, valoarea premiilor este putin mai mare, sumele fiind cuprinse intre 12.545 de lei, pentru premiu special (medalia de aur cu punctaj maxim) la o olimpiada internationala, si 2.550 lei, pentru mentiune la concursurile scolare internationale.

Opt elevi din Maramures, sapte profesori si patru unitati de invatamant vor fi premiate cu peste 100.000 de lei, de catre Ministerul Educatiei, pentru performantele internationale din acest an. Cei opt elevi si sapte profesori vor cumula aproape 62.000 de lei (61.962 lei), aproape 40.000 de lei fiind suma ce va distribuita catre cele patru unitati de invatamant din judet.

Colegiul National „Dragos Voda" din Sighetu Marmatiei (dir. Ioan Berci) este a doua performera in educatia maramureseana in 2014, unitatea de invatamant urmand sa fie recompensata cu suma de 15.135 de lei pentru performantele obtinute la concursuri scolare internationale de patru elevi.

De la "Dragos Voda", Sofia Anamaria Fertadi (cls. a X-a) va fi premiata cu 4.440 lei pentru locul I absolut la Olimpiada Internationala de Limba Rusa (aceeasi suma ii va reveni si profesorului sau, Maria Stefan), Ionela Crina Hrini (cls. a XII-a) - 4.440 lei pentru locul I la Olimpiada Internaționala de Limba Rusa (profesor Elvira Codrea - 4.440 lei), Petrica Radu Tivadar (cls. a XI-a) - 2.550 lei pentru mentiune la Olimpiada Internationala de Lectura, nivel 4 (profesor Maria Daniela Andrasciuc - 2.550 lei) si Tudor Petru Tiplea (cls. a XII-a) - 3.785 lei pentru medalia de argint la Olimpiada Balcanica de Informatica (profesor Danut Bodnariuc - 3.785 lei).

Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare (dir. Traian Covaciu) va fi premiat cu suma de 18.050 lei (in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat, iar banii trebuie folositi numai pentru "dotari destinate sprijinirii calitatii procesului de invatamant") pentru performantele elevilor Paul Andrei Draghis si Tudor Suciu.

„Avem nevoie, sigur, de o dotare mai buna decat o avem in prezent, desi si in prezent dotarea este foarte buna. Daca pana acum ne-am achizitionat mai multe telescoape cu care putem face observatii, acum am dori sa cumparam cateva auxiliare pentru aceste telescoape care sa ne permita sa inregistram imaginile obiectelor astronomice la care ne uitam prin telescop. Fara discutie, este un ajutor binevenit, altfel sursele pentru dotari in domeniul acesta ar fi aproape inexistente”, spune profesorul Lucian Stoian, de la Colegiul National „Vasile Lucaciu Baia Mare”, care a coordonat activitatea celor doi elevi medaliati.

Paul Andrei Draghis (cls. a XI-a) va primi 9.720 lei pentru medalia de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica (aceeasi suma o va primi si profesorul sau, Lucian Stoian). Draghis a mai castigat medalia de aur si la editiile din 2013 si 2012 ale Olimpiadei Internationale de Astronomie si medalia de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013.

Tudor Suciu (elev in cls. a XI-a tot la Colegiul National "Vasile Lucaciu") va primi 8.330 lei pentru medalia de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica - Suciu a castigat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie 2013.

Liceul Tehnologic ,,Marmatia” din Sighetu Marmatiei (dir. Edith Bogdan) va fi premiat cu suma de 3.785 lei pentru performanta elevei Ionela Taficiuc (cls. a XI-a) locul II la Olimpiada Internationala de Limba Rusa - eleva si profesorul ei, Iaroslava Steleac, va primi aceeasi suma de bani.

In fine, Liceul Teoretic „Nemeth Laszlo” din Baia Mare (dir. Izabella Varadi) va primi 2.550 lei pentru dotari destinate sprijinirii calitatii procesului de invatamant, pentru mentiunea obtinuta la Olimpiada Internationala de Matematica a Liceelor Maghiare din Europa de eleva Timea Gyarmathy (cu aceeasi suma va fi premiata si eleva si profesorul ei, Ludovic Longaver).

„Judetul Maramures se mandreste cu un numar de 8 olimpici internationali care provin din patru unitati de invatamant: Colegiul National Dragos Voda din Sighetu Marmatiei cu patru olimpici, Colegiul National Vasile Lucaciu din Baia Mare cu doi olimpici , Liceul Tehnologic Marmatia un olimpic si liceul Teoretic Nemeth Laszlo un olimpic. Acesti copii vor fi recompensati cu sume in bani potrivit Ordinului din 8 decembrie 2014”, spune Adriana Mester, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.

„Totodata profesorii care i-au pregatit pe acesti elevi vor fi recompensati cu un singur premiu, in cuantumul cel mai mare prevazut pentru unul din elevii sai, iar scoala pe care elevii o frecventeaza sau au frecventat-o primeste cate un premiu in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat”, adauga Adriana Mester.


Conform Ministerul Educatiei, elevii medaliati la Olimpiadele Internationale in anul 2014 vor primi urmatoarele sume: premiul special pentru medalia de aur si punctaj maxim - 12.545 lei (anul trecut premiul a fost de 12.180 lei); premiul I - 9.720 lei (anul trecut premiul a fost de 9.430 lei); premiul II - 8.330 lei (anul trecut premiul a fost de 8.080 lei); premiul III - 5.950 lei (anul trecut, premiul a fost de 5.770 lei); mentiune - 4.065 lei (anul trecut premiul a fost de 3.940 lei).

Valoarea premiilor acordate elevilor cu medalii in competitiile regionale au fost stabilite, dupa cum urmeaza: premiul I - 4.440 lei (anul trecut premiul a fost de 4.310 lei); premiul II - 3.785 lei (anul trecut premiul a fost de 3.670 lei); premiul III - 2.945 lei (anul trecut premiul a fost de 2.860 lei); mentiune - 2.550 lei (anul trecut premiul a fost de 2.480 lei).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și