România este pe cale să accepte un acord ce ar permite armatei Statelor Unite să utilizeze una din bazele sale aeriene situate în apropiere de Marea Neagră pentru a transfera trupele sale din Afganistan, au afirmat joi responsabili americani, citați de AFP.
Acordul ar permite SUA, care urmează să își retragă marea parte a trupelor din Afganistan până la sfârșitul anului 2014, să rezolve una din problemele lor logistice cele mai importante.
În prezent, americanii folosesc baza de la Manas (Kârgâzstan), însă contractul pentru utilizarea acestor instalații se încheie în iulie 2014, a precizat un responsabil american. Din această cauză, ei doresc să transfere activitățile de la baza din România.
Acordul cu Bucureștiul va fi discutat vineri cu prilejul unei întrevederi a secretarului american al apărării, Chuck Hagel, cu omologul său român, Mircea Dușa.
„Ultimele detalii sunt în curs de finalizare”, a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
Logistica retragerii americane din Afganistan este „incredibil de complexă”, a adăugat aceeași sursă „și reprezintă o piesă cheie a unui puzzle”.
Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată în județul Constanța, va servi ca principal punct de tranzit pentru soldații care se întorc în Statele Unite din Afganistan. De asemenea, materiale militare vor tranzita prin această bază.
În prezent, doar cinci militari americani sunt staționați pe această bază, însă numărul lor va crește exponențial în cazul unui acord. În momentul de față, la Manas se află aproximativ 1.500 de persoane, amintește AFP.
Baza din Kârgâzstan a creat numeroase probleme americanilor în ultimele luni, din cauza chiriei cerute și a tulburărilor politice din Asia Centrală.
Pe de altă parte, în România au fost amplasate rachete de interceptare americane în cadrul programului de apărare al NATO.
Peste 51.000 de soldați americani sunt staționați în Afganistan și cea mai mare parte a acestor trupe, precum și material militar greu, vor trebui repatriate în Statele Unite cel mai târziu la sfârșitul anului 2014.
Preluare: AgerPres