Criticul culinar Victor Melian, realizator de emisiuni TV despre bucătărie, prezintă cititorilor României Libere trei modalităţi mai rafinate în care se poate găti mielul de Paşte.
REŢETA 1
Cuptor 150 grade
Tavă adâncă sau oală (care ţine la cuptor)
Tăiaţi cartofi în 4 sau similar, ţelină curăţată de coajă tot în bucăţi măricele, morcovi 3-4 curăţaţi de coajă, tăiaţi în bucăţi medii, 1 ceapă galbenă pe ½ şi una roşie tot ½.
Peste legume turnaţi ceva ulei, de preferinţă de măsline, şi puneţi şi 2-4 foi de dafin.
Cu generozitate rozmarin, mentă şi salvie şi dacă sunt verzi proaspete aţi dat lovitura.
Mielul deasupra, la cuptor, citiţi povestea de sus cu timp, grade etc.
Când e gata mielul şi legumele sunt moi scoateţi mielul şi fie la lampă, fie la tigaie, daţi-i cu caldera să fie crocant. Secret: scoateţi foile de dafin că şi-au făcut treaba şi presaţi legumele ca de un piureu, dacă aveţi un mixer daţi-i tare şi cu forţă. Adăugaţi fie ceva smântână dulce (nu altceva), fie o cană de supă de miel sau similar. Gustaţi adăugaţi sare, piper şi gata.
REŢETA 2
Mielul tăiat în părţi componente (pulpe, coaste) împănaţi-l cu usturoi (ştiţi asta cu tăiat un „buzunar" şi introdus căţelul de usturoi) şi la fiecare 2-3 căpăţâni de usturoi puneţi o bucată de aceeaşi mărime de ghimbir proaspăt, dacă nu aveţi proaspăt deşi se cam găseşte la orice magazin, merge şi cu praf. Faceţi o marinadă fie din vin roşu/rose (şi nu trebuie să fie din cele motzate merge şi cu mai ieftin) la 1l de lichid 2-3 cepe roşii tăiate mega mărunt sau date la răzătoare, 2-3 foi de dafin şi fie 3-5 linguri de zahăr, fie ceva miere. Dacă stoarceţi şi o lămâie în marinadă... sunteţi premianţi. Oala mare, marinada să acopere complet bucăţile de miel, capac sau înveliţi totul într-o pungă de plastic şi acum, cu răbdare 3-5 ore sau la frigider lăsat peste noapte.
Scoateţi mielul şi băgaţi la cuptor, vezi mai sus tehnica şi tehnologia.
Strecuraţi lichidul rămas de la marinadă puneţi-l într-o oală/ibric şi lăsaţi la foc mic să scadă până ajunge de consistenţă vâscoasă... Cu acest lichid ungeţi mielul către sfârşit, ultimele 30 de min de ex., îi va da o crustă, o glazură, pentru care mulţi vă vor dori prieteni pe viaţă.
REŢETA 3
Mielul e gata făcut la cuptor aşa cum am descris mai sus.
Puneţi bucăţile într-o oală şi turnaţi 2-3 borcane de lapte de cocos (găsiţi la mai toate supermarketurile), radeţi 1-2 bucăţi de ghimbir proaspăt (cam 100 de gr. ca).
La final puneţi şi nişte ardei din ăia mai supăraţi pe viaţă şi dacă sunt şi roşii aţi nimerit exact unde trebuie. Lăsaţi totul la foc mic cam 30-40 de minute.
Fierbeţi 3-4 cartofi mari şi 3-4 mere (curăţate de coajă şi sâmburi). Când sunt gata fierte bine, presaţi ca pe un piure cu o „idee" de unt, sare, piper, o mânutză de scorţişoară şi gata la servit. Secret: o lingură, două de muştar fac diferenţa aici. Atenţie mare: sarea e f.f. importantă, puneţi după gust, dar nu exageraţi.
Pentru mai multe ponturi despre cum sa obtineti o friptura de miel frageda dati click pe SURSA
Preluare: romanialibera.ro