Cerealele si fasolea pot fi deopotriva, mancare de post sau nu. Depinde cum sau cu ce sunt servite.
Pentru incalzirea pilafului-sau a altei mancari pe baza de orez, puneti mancarea intr-o craticioara in care sa adaugati cate 2 lingurite de apa pentru fiecare ceasca de orez. Acoperiti cu un capac si lasati sa se incalzeasca in cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, sau intr-un vas, de asemenea cu putina apa, la cuptorul cu microunde, intre 45 de secunde si un minut.
Fasolea uscata este prefelabil pregatita, in baie de abur, sau la foc mic, pentru a mentine lichidul la un anumit nivel si a nu lua din aroma alimentului.
Daca fierbeti fasolea uscata intr-un vas acoperit, aceasta se va inmuia mai bine si mai repede, dar daca doriti in schimb, boabe mai tari le puteti fierbe intr-un vas neacoperit.
Niciodata sa nu adaugati rosii, sau alte alimente cu un continut ridicat de acizi, in vasul in care fierbeti fasolea, decat dupa ce aceasta este fiarta bine, deoarece aceasta se va intari mai rau.
Pentru ca mamaliga sa nu faca cocoloase, puteti inmuia malaiul in apa rece, apoi puneti vasul pe foc, adaugand apa la temperatura de fierbere, dupa care continuati sa amestecati, cu o lingura de lemn sau un tel, pana cand mamaliga este gata.
Pentru a curata orezul, inainte de a fi gatit, puneti cantitatea de boabe intr-un vas cu apa, avand grija ca apa sa acopere boabele. Scurgetti apoi corpurile straine ce plutesc deasupra apei, repetand actiunea pana cand apa ramane limpede.