Se spune in legende că pastele au fost aduse in Italia de Marco Polo după expeditia sa din Orientul Indepărtat la sfarsitul secolului XIII. Insa există dovezi ale existenței pastelor la etrusci in secoul IV i.H., iar chinezii făceau paste (taitei) incă din anul 3000 i.H. De atunci si pana in zilele noastre, pastele s-au diversificat uimitor si au devenit un ingredient de bază in multe din bucatariile lumii.
Secretul unei bune fierberi a pastelor fainoase consta in dozarea cantitatii de apa.
Clatirea pastelor dupa fierbere se face doar daac reteta o cere, deci nu este necesara de fiecare data.
Pentru prepararea unui sos de carne mai sanatos, jumatate din cantitatea de carne necesara se inlocuieste cu legume cum ar fi dovlecelul, morcovii, telina si ciupercile.
Pentru a incalzi un vas in care urmati sa serviti pastele, umpleti-l cu apa fierbinte pana cand veti pune pastele in el.
Dupa fierbere, puneti pastele strecurate intr-un vas caldut, si turnati deasupra putin ulei, dupa care amestecati-le. In acest fel nu se vor lipi nici de vas, nici intre ele.
Cand doriti sa faceti o supa cu fidea, este de preferat sa fierbeti fideaua separat, intr-un alt vas. In acest fel evitati sa vi se tulbure supa cu faina care iese din paste la fierbere.