Guvernul turc ia în considerare modificarea unei legi privind protecţia animalelor pentru a permite eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă aceştia nu sunt adoptaţi într-o anumită perioadă, conform unor relatări din media locale, citate de DPA.
Activiştii pentru drepturile animalelor şi ONG-urile au criticat joi amendamentul propus, cerând guvernului să retragă proiectul.
Populaţia de câini fără stăpân nu poate fi controlată prin uciderea sau colectarea lor, a declarat Ahmet Kemal Senpolat, şeful organizaţiei turce pentru drepturile animalelor Haytap, pentru DPA.
Vânzările de animale de companie trebuie interzise, iar câinii vor trebui sterilizaţi în mod regulat, pentru o soluţie de durată, a spus el.
Autorităţile ar trebui, de asemenea, să sancţioneze abandonul animalelor, a precizat Baroul din Istanbul. Câinii sunt adesea abandonaţi în timpul sezonului de vară, în special în regiunile de vacanţă.
Proiectul de lege propune ca autorităţile locale să plaseze câinii fără stăpân în adăposturi, iar câinii care nu sunt adoptaţi în decurs de 30 de zile să fie eutanasiaţi "fără durere", prin injecţie letală, a relatat postul NTV, citând surse din partidul de guvernământ AKP.
Grupul pentru drepturile animalelor Haytap estimează că există cinci până la şapte milioane de câini fără stăpân în Turcia. Organizaţia spune că actuala capacitate a adăposturilor de animale este inadecvată.
Activiştii pentru drepturile animalelor recomandă castrarea sau sterilizarea direcţionată, vaccinarea şi eliberarea câinilor înapoi în zona de origine pentru o soluţie durabilă.
În exemple similare din regiune, câinii sănătoşi din România pot fi eutanasiaţi pe baza unei legi din 2013, aminteşte DPA. Legea impune municipalităţilor să aibă grijă de câinii capturaţi în adăposturi de animale doar 14 zile şi apoi să-i eutanasieze.
Preluare: AGERPRES