În perioada 11-18 Decembrie, la Sighetu-Marmației s-a desfășurat proiectul You(th) for Democracy, implementat de Asociația SZMISZ, la care au participat tineri din 7 țări, Italia, Spania, Franța, Lituania, Ungaria, Grecia și țara gazdă România.
Obiectivul general al acestui proiect a fost creșterea nivelului de implicare a tinerilor la participarea activă în comunitate, prin dezvoltarea de competențe, formare, conștientizare și prin abordarea activă a oportunităților de promovare a valorilor democratice.
Pe parcursul activităților tinerii au primit informații privind importanța participării lor la viața comunității, la modul prin care ei se pot implica în aceasta, la procedurile și legislația europeană și a țărilor de unde aceștia provin, despre modalitățile și importanța împlicării civice pe toate palierele de la nivel local la european, și au avut ocazia să discute și să adreseze întrebări directe unor reprezentanți ai autorităților locale și județene.
Și pentru că perioada aceasta a fost tocmai aceea în care noi românii comemorăm memoria eroilor Revoluției din 1989, tinerii au luat parte la comemorarea organizată de Universitatea Babes-Bolyai extensia Sighet, pentru cinstirea memoriei celor căzuți pentru libertate, în special a memoriei eroului martir sighetean Florian Antoniu Tiberiu. Imediat după această comemorare au avut prilejul de a vizita Memorialul Victimelor Comunismului unde au avut parte de o lecție de istorie inedită care a impresionat profund grupul de participanți datorită implicării și profesionalismului arătat de echipa memorialului sighetean.
Cu ajutorul, sprijinul și bunăvoința lucrătorilor ITPF Sighetu Marmației și cu scopul nobil de a vizita și ajuta persoanele nevoiașe din Ucraina, o parte dintre participanții din acest proiect au avut ocazia unică pentru ei de a trece granița cu Ucraina, de a se întâlni cu persoanele refugiate intern în propria lor țară și mai ales de a înțelege că acolo unde democrația se termină, moartea respiră.
Acest proiect a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus + și a fost implementat de către Asociația SZMISZ.