Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 7 pe scara Richter, având epicentrul în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech.
Institutul american pentru geofizică, USGS, a evaluat magnitudinea de moment a seismului la 6,8, însă cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, în plină noapte, vineri, la ora locală 23.11 (sâmbătă, 1.11, ora României) şi din această cauză este de natură să fi provocat victime şi pagube materiale de proporţii.

„Potrivit unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a provocat moartea a 296 de persoane în provinciile şi municipalităţile Al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a precizat Ministerul marocan de Interne într-un comunicat. Peste 150 de persoane erau rănite şi spitalizate. Autorităţile, care au îndemnat la calm, dau asigurări că „au mobilizat toate resursele necesare pentru a interveni şi a ajuta zonele afectate”.

Un oficial local a declarat că majoritatea deceselor au avut loc în zonele de munte, greu accesibile.

Centrul regional de transfuzii de sânge din Marrakech a făcut apel la locuitori să vină sâmbătă pentru a dona sânge pentru răniţi.
Presa marocană spune că acesta este cel mai puternic cutremur care a lovit vreodată regatul.

Potrivit imaginilor care circulă pe reţelele sociale şi a martorilor, cutremurul a provocat pagube importante în mai multe oraşe. Într-un oraş din provincia Al-Haouz, unde a fost epicentrul cutremurului, o familie întreagă a fost prinsă sub dărâmături după ce casa lor s-a prăbuşit.

Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraş mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbuşit în oraşul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO care de obicei este foarte aglomerat, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu minaretul unei moschei căzut în celebra piaţă Jemaa el-Fna, inima oraşului Marrakech, rănind două persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și