"E momentul pentru apărare, pentru lupta de care depinde soarta statului şi a poporului, nu pentru farsa pe care doar Rusia o aşteaptă din partea Ucrainei. Cred că nu este momentul pentru alegeri", a spus liderul de la Kiev în discursul zilnic, încercând să pună capăt dezbaterii tot mai insistente după mai mult de un an şi jumătate de când a început invazia rusă.

"Trebuie să ne unim, nu să ne dezbinăm, nu să ne risipim în certuri sau alte priorităţi", a insistat Zelenski. "Nu e loc de conflicte. Înţelegem toţi că astăzi, în vreme de război, când problemele sunt multe, este absolut iresponsabil să deschidem subiectul alegerilor în societate, cu uşurinţă şi seninătate".

Vineri, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, afirmase că preşedintele "ia în considerare argumentele pro şi contra" organizării scrutinului prezidenţial, la termenul din martie anul viitor.

Alegerile legislative ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina în octombrie, însă au fost amânate sine die în contextul războiului cu Rusia.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei, în special Statele Unite, insistă să aibă loc alegeri democratice, deşi 20% din teritoriul ţării este ocupat de forţele ruse, iar milioane de ucraineni sunt refugiaţi peste hotare.

Pentru organizarea alegerilor în timp ce este în vigoare legea marţială ar trebui modificată şi legislaţia, menţionează AFP. Bombardamentele ruse care continuă în fiecare zi, pe aproape întreg teritoriul neocupat din Ucraina, ar ridica şi o problemă de securitate a votării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și