Acordul, obţinut miercuri seară şi care trebuie să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European şi Consiliu, are ca scop revizuirea unei directive europene privind calificările profesionale, pentru a încuraja şi simplifica mobilitatea lucrătorilor în Europa.

Cei care vor dori să muncească în altă ţară membră vor putea mai uşor şi mai repede să obţină recunoaşterea calificărilor lor, a apreciat într-un comunicat eurodeputata franceză Constance Le Grip.

Cardul profesional, în cadrul unei mobilităţi temporare, îi va permite deţinătorului furnizarea de servicii "fără alte formalităţi în ceea ce priveşte calificările", explică într-un comunicat comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier.

Acesta va fi introdus numai în profesiile în care este dorit. Comisarul Barnier a salutat faptul că infirmierii şi inginerii au manifestat deja "un net interes" pentru cardul profesional.

Directiva introduce, de asemenea, o actualizare a condiţiilor de formare, inclusiv o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte formarea continuă în anumite profesii precum medicina, stomatologia, farmacia, medicina veterinară, arhitectura.

În paralel cu facilitarea mobilităţii, mai ales în sectorul medical, directiva veghează la întărirea securităţii pacienţilor şi consumatorilor în general, creând un mecanism de alertă şi clarificând regulile privind cunoştinţele lingvistice ale celor care merg să lucreze în altă ţară a Uniunii.

Această directivă modernizată va contribui la satisfacerea nevoilor de mână de lucru în Europa şi va veni în ajutorul celor care caută un loc de muncă şi au un grad înalt de calificare, în special tinerii, potrivit comisarului european Michel Barnier.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și