Pe la alţii, cu populaţie oscilând între 35.000 şi 40.000 de locuitori (unde poate intra şi multisecularul Sighet), situaţia e alta... Dau câteva exemple.
RÂMNICU SĂRAT „Pentru anul 2019 veniturile totale prognozate în bugetul local pe cele douӑ secţiuni însumeazӑ 115.382.180 lei [...]”.

DEJ „Proiect de buget total – Cheltuieli 2019 – Total venituri 236.555,64 lei”.

REGHIN „În conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr.273/29.06., privind finanţele publice locale, cu modificӑrile şi completӑrile ulterioare, Primarul Municipiului Reghin aduce la cunoştinţa publicӑ Proiectul bugetului general al UAT Reghin pentru anul 2019”.

Rog frumos ca pe viitor cineva sӑ mӑ anunţe şi pe mine când are loc o asemenea dezbatere despre buget la Sighet. N-aş vrea sӑ mai ratez ocazia. Sau poate n-am ratat nimic? Merg în alt judeţ, şi constat cӑ, la

„Pentru 2018, MIOVENI are un buget de 133.754.000 lei ”. Mai departe, citesc resemnat (nu spun de ce): „Duminică, 7 aprilie a.c.,la Școala Gimnazială Nr.1 Mioveni(Colibași) a avut loc prima dezbatere publică referitoare la bugetul orașului Mioveni pe anul 2019.
Timp de două ore, primarul Ion Georgescu și viceprimarul Aurel Costache au prezentat proiectele de investiții la nivel de oraș(anul acesta bugetul Mioveniului va fi de aproximativ 24 de milioane de euro) şi au ascultat doleanţele cetăţenilor”. Sursa: https://arges-stiri.ro

Probabil cӑ sighetenii nu sunt întrebaţi pentru cӑ nu-i nimic de întrebat! Sau prea multe de rezolvat.

Mӑ opresc aici cu exemplele. La noi în comunӑ, situaţia prezentӑ pe site-ul Primӑriei Sighetu Marmaţiei e din ...2017, aproape 2018. Fac o aproximare pentru cӑ-i vorba de ultima zi din anul 2017. Aşadar, suntem informaţi la zi(???) cӑ în Bugetul local, la 31.12.2017, scrie la Contul de execuţie a bugetului local-venituri 88.769.940 (total), 37.864.940 (venituri proprii). Pentru 2018-nimic. Ce sӑ ne mai gândim la 2019, cӑ nici n-am ajuns la jumӑtatea anului.

Desigur cӑ nu ne pricepem aşa de bine în gestionarea fӑrӑ cusur a veniturilor prӑfuitei localitӑţi. Dar, putem întreba (folosesc pluralul pentru cӑ ştiu cӑ nu sunt singurul) unde-s programele care dau acces la finanţare europeanӑ? De ce alte oraşe pot, iar la noi, cei care ar trebui sӑ facӑ ce e de fӑcut dau din groapӑ în groapӑ sau trebuie sӑ-şi scuture hainele de tencuiala cӑzutӑ de pe tristele clӑdiri?

În plinӑ campanie pentru alegerile pentru Parlamentul european, suntem îndemnaţi sӑ mergem la vot, dacӑ vrem sӑ se dezvolte (şi) localitӑţile noastre prea mult rӑmase în urmӑ. Internetul e plin de binevoitori care argumenteazӑ de ce trebuie de mers la vot la sfârşit de mai. Trebuie mers, sunt de acord cu asta, dar sӑ spui cӑ dezvoltarea localitӑţii depinde de chenarul unde pui ştampila ta e exagerat.

O localitate se poate dezvolta frumos cu bani de la UE. Doar cӑ, pentru a-i primi, comunitatea trebuie sӑ facӑ programe coerente.

La Sighetu Marmaţiei n-avem grija asta. N-avem NICIUNUL!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și