Ani la rând, autoritățile de acolo n-au fost în stare să construiască o groapă de gunoi. Bani au avut, zeci de milioane de euro din fonduri europene, dar i-au aruncat într-o râpă care se tot surpa.

De ani buni, gunoaiele sunt cărate cu camioanele, sute de kilometri în alte județe, pe bani mulți plătiți de cetățeni.

Munți de gunoaie

Zona e împânzită și de haldele de steril, neecologizate, de pe care otrava se scurge în râuri și este inhalată de oameni. O situație dramatică, pentru care rezolvarea nu prea dă semne să apară.

Baia Mare este înconjurată de munți. Mai nou, și de munți de gunoaie. De câțiva ani a apărut un munte de gunoaie fix la intrarea în oraș dinspre Târgu Lăpuș. Este un fel de emblemă a locului, deja.

Aproape 200.000 de tone de gunoi stau de câțiva ani mărturie a incompetenței autorităților din Maramureș.

În alt colț de oraș, zac alte 20.000 de tone de gunoi înghesuit în baloți. Pe malul Săsarului e gunoiul aruncat ani la rând de primărie.

Orașul e înconjurat de halde de steril, din care otrava se scurge în ape. Această parte de României e otrăvită și își omoară încet, dar sigur, oamenii.

Asta, în timp ce prin birouri, cei care ar trebuie să acționeze, oameni numiți de multe ori politic pe funcții, sunt relaxați și neputincioși.

Neputința de a rezolva problemele de mediu
Marcela Chindris e șeful Gărzii de Mediu. Ioan Nicoară este director Apele Române Maramureș.

Ioan Nicoară, director Apele Române Maramureș: „Eu sunt membru PNL”.

Alex Dima: Și ați fost numit aici...

Ioan Nicoară, director Apele Române Maramureș: „Pe filiera de partid am fost numit”.

Emilia Talpoș conduce Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș.

La cârma orașului Baia Mare se află, de ani buni, Cătălin Cherecheș, judecat pentru luare de mită, unul dintre cei mai bogați politicieni de la noi.

Alex Dima: Un om care are nu cinci milioane, trei milioane...

Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: „De ce merge la primărie sau de ce merge în parlament? De prost. Ascultati-mă”.

Alex Dima: Ați venit la primărie de prost?

Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare: „Am venit în Parlamentul României în primul rând, că acolo m-am dus, și credeți-mă că dădeam din buzunarul meu undeva la aproape 10.000 de euro în fiecare lună, ca să întrețin tot mecanismul”.

Gunoiul, o afacere murdară, cu bani mulți și interese uriașe
Mihai Apan este directorul firmei de salubritate. Gunoiul e o afacere murdară, cu bani mulți și interese uriașe.

Gunoiul din Maramureș e plimbat, de câțiva ani, la sute de kilometri distanță, pentru că mai marii județului n-au fost în stare să construiască o groapă pentru depozitare.

Încă din vremea preaderării, Uniunea Europeană ne-a cerut să dăm dovadă de civilizație și să rezolvăm problema gropilor de gunoi.

Ne-a dat și bani pentru a construi spații în care deșeurile să fie depozitate și recilate. Așa a apărut SMID, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

Dealul Urniturii. Se numește așa pentru că pământul o ia la vale, se urnește. Povestea nu este de azi, de ieri, este dintodeauna. Din tot Maramureșul, unde au decis autoritățile județene să construiască o groapă de gunoi cu zeci de milioane de euro? Fix în acest loc.

În acest loc ar fi trebui să ajungă gunoaiele din tot județul, încă din 2016. 50 de milioane de euro a luat Maramureșul de la Uniunie pentru SMID.

O firmă din Botoșani a câștigat licitația pentru proiect și a subcontractat o parte din lucrări unei firme din Baia Mare. Totul s-a bazat pe studiile sumare făcute pe dealul Urniturii de un specialist care, între timp, a decedat și care n-a realizat că locul stă pe o pungă de apă.

Ioan Bud este profesor universitar în Baia Mare, specialist în geologie. Spune că din start s-a pornit cu stângul.

Citește tot articolul pe stirileprotv.ro


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și